Hästjuridik

Ska du köpa häst?

Här kan du läsa lite om vad som är bra att tänka på.

Hästjuridik är ett ganska komplicerat och faktiskt också lite speciellt område. En häst kostar idag ganska mycket pengar, ofta mer än vad t.ex. en bil kostar. Hästarnas stora värde är något som ständigt står på spel i hästjuridiken, såväl som den känslomässiga aspekten. Hästen är ofta en nära vän, ibland rent av en familjemedlem.

När man köper eller säljer häst är det mycket viktigt att man har vissa grundläggande saker klart för sig. I lagens mening är en häst en ”sak”, eller en ”vara”. Om avtalet gäller mellan två privatpersoner regleras regelverket via köplagen. Om en av personerna är näringsidkare (företagare) är det i stället konsumentköplagen som gäller.

Lagens sätt att betrakta en häst som en sak ställer till det ganska mycket. Om hästen inte uppfyller de krav som anses utfäst har säljaren rätt till avhjälpande eller omleverans (knappast praktiskt möjligt, men förekommer ibland om säljaren är hästhandlare och kan erbjuda en annan häst i stället för den felaktiga). Om hästen är felaktig kan köparen häva köpet och säljaren kan få svara för samtliga köparens kostnader.

Detta gör att det finns ett par saker som är mycket viktiga att tänka på när du ska köpa häst för att undvika senare obehagliga överraskningar:

Se till att skriva ett bra kontrakt mellan inblandade parter. Ett bra kontrakt är inte ett standardkontrakt utan ett kontrakt som verkligen tar sikte på just Er situation. En frisör berättade för mig att hon brukade svara sina kunder som frågade om de kunde klippa sig själva; Ja, visst kan Ni det, men resultatet svarar jag inte för. Samma sak här; visst kan man använda ett standardkontrakt, och det är till och med bättre än att inte ha något kontrakt alls, men ett individuellt kontrakt upprättat för just denna speciella situation ger garanterat ett bättre resultat.

Här till höger så kan du ladda ner gratis juridiska hästavtal att använda.

Se till att köparen provar hästen vid ett antal tillfällen. Detta för att köparen verkligen skall veta vilken häst han köper. Köparen skall veta om hästen är stel i 10 minuter innan den kommer igång. Han skall också veta om hästen älskar att galoppera fort i skogen eller om den inte gillar skänkelvikningar.

Klargör vilken utbildningsståndpunkt hästen har idag och vad den skall användas till i framtiden. Detta är en mycket viktig punkt.

En häst som skulle bli en utmärkt tävlingshäst i medelsvår hoppning kan vara direkt olämplig, kanske till och med farlig, som ridskolehäst.

Som säljare skall Du lämna de upplysningar Du har om hästen, dess historia m.m. som köpare skall Du noggrant undersöka hästen, kolla tävlingsresultat, m.m.

Om någon av parterna är missnöjda efter försäljningen är det viktigt att reklamera (klaga) omgående.

Gör det gärna antingen skriftligen eller i vittnes närvaro eftersom det annars kan blir svårt att visa att man verkligen klagat på rätt sätt och i rätt tid.

På senare tid har skattemyndigheten granskat hästföretagen och i flera fall har de underkänt dessa såsom företag. I många fall bygger detta på att skattemyndigheten har dålig kunskap om hur ett hästföretag fungerar och att det tar lång tid innan en häst blir säljbar och därmed lång tid innan det kommer inkomster i företaget.

Vi har kunskapen som gör att vi kan hjälpa Er i dessa kontakter med skattemyndigheten och därmed hjälpa Er att få räkna Er verksamhet såsom en näringsverksamhet.

Om det trots allt blir problem hjälper vi gärna till. Eva Johansson som sköter hästtvisterna har egen erfarenhet av hästar dels som tävlingsryttare, dels som hästuppfödare. Detta gör att hästjuridiken ligger oss varmt om hjärtat. Ibland kan vissa saker lösas genom en enkel telefonkonsultation, ibland måste mer omfattande utredningar göras.

Berätta om Ert problem så hjälper vi till! 

Om det hela utvecklas till en större tvist kan vi hjälpa till att förmedla det försäkringsskydd som de flesta har i sin hemförsäkring, nämligen rättsskydd.

Scroll to top