7 maj, 2020
Hippson, Nyheter Kommentarer inaktiverade för 7 goda råd om hästköpet går fel

7 goda råd om hästköpet går fel

Att köpa häst ska vara det mest fantastiska Du gör i Ditt liv, däremot kan hästköpet ibland gå fel.

 1. Reklamera. Du måste så fort Du upptäcker att Du är missnöjd ta en kontakt med säljaren och förklara varför Du är missnöjd och vad Du vill att säljaren ska göra åt detta. Du kan t.ex. berätta att Du är missnöjd för att hästen har en lös benbit och att Du vill att säljaren ska operera ut denna på säljarens bekostnad. Om Du missar att klaga, eller klagar för sent, kan Du helt förlora Din rätt att få kompensation av säljaren.

2. Dokumentera. Det är Du som ska visa att det är fel på hästen och att detta fel fanns redan när säljaren hade hästen och det gör Du genom att dokumentera felet. Är det så att hästen är halt så filma när den haltar, har den röntgenförändring se till att visa bilderna på plåtarna för säljaren osv. Om Du inte kan visa exakt vad som är felet är det risk att Du står utan kompensation.

3. Utred. Låt veterinär eller annan kunnig person (detta kan ju vara olika beroende på vari felet består) undersöka och utreda felet. Det är Du som köpare som ska visa om det här felet är övergående eller bestående. Det är köparen som har ett ansvar att presentera tillräckligt med utredning för att en domstol ska förstå att om hästen har ett fel som kan åtgärdas (avhjälpande) eller om hästen har ett bestående fel som ger rätt att häva köpet.

4. Läs kontraktet. Det kan låta enkelt, det är däremot viktigt att se vad Ni parter faktiskt har avtalat om. Har Du köpt hästen som en tävlingshäst i hoppning kan Du ställa mycket högre krav på hästen än om Du köpt en promenadhäst till exempel.

5. Titta i annonsen. Hur har säljaren marknadsfört hästen och vad har utlovats i annonsen? Innehållet i annonsen kan fylla ut ett mindre bra kontrakt och kan hjälpa Dig att samla bevisning om att hästen inte är i avtalat skick.

6. Begränsa kostnaderna. Om det blir en tvist och Du inte kan använda hästen som tänkt är det viktigt att Du tänker på att begränsa hästens kostnader. Det är inte säkert att Du får ersättning för alla kostnader för hästens uppehälle om Du inte är försiktig med utgifterna. Om hästen bara får gå i hage i avvaktan på att tvisten reds ut behöver den kanske inte skor om den klarar att gå barfota. Hästen som bara vilar kanske inte behöver stå i box utan kan gå på lösdrift. Detta passar inte alla hästar, däremot är det viktigt att Du som köpare tänker över hur kostnaderna kan begränsas och att Du kan motivera de kostnader som blir kvar.

7. Försök hitta lösningar. Inte minst för hästens skull är det viktigt att Du försöker att hitta lösningar på den uppkomna situationen. Även om Du känner Dig lurad kan det vara bättre att ta emot mindre ersättning, än att tvista i domstol under en lång tid som resulterar med höga kostnader.

Det bästa är självklart att förebygga tvister genom att undersöka både häst och säljare innan Du slår till. Om det ändå går fel och Ni inte hittar lösningar, anlita en advokat som kan hästjuridik, ofta kan Du få hjälp med kostnaderna via Din hemförsäkring.

 

// Advokat Eva Johansson

Scroll to top