Nu börjar det bli tid att byta till vinterdäck på bilen, men vilka regler gäller egentligen och vad händer om man råkar missa?

Reglerna om vinterdäck finns i Trafikförordningen och säger att:

Bilen måste ha vinterdäck vid färd på väg under perioden 1 december till 31 mars, om vinterväglag råder. Det är alltså tillåtet att köra en bil utan vinterdäck även under denna period om det inte är vinterväglag. Med vinterväglag menas snö, snömodd, is eller frost på någon del av vägbanan. Eftersom det är svårt att veta hur vägförhållandena ser ut längs med hela den sträcka man tänker köra och under hela den tid man tänker köra är det dock vanskligt att försöka hålla sig till denna undantagssituation.

Det är dock också tillåtet, om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten, att köra utan vinterdäck kortast lämpliga väg till närmaste bilbesiktning och att bogsera eller provköra i samband med reparation samt några andra specifika undantagssituationer. Det är också tillåtet att köra utan vinterdäck om bilen är äldre än 30 år, ett s.k. veteranfordon.

Anledningen till reglerna är ju dock att värna trafiksäkerheten och undvika olyckor och självklart ska man därför undvika att köra utan vinterdäck även i de fall det finns undantagsregler.

Regler om när vinterdäck, eller egentligen dubbade däck, inte får användas finns istället i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar.

Dubbade däck får inte användas under perioden 16 april till 30 september, om inte vinterväglag råder eller kan befaras.

Om man bryter mot någon av dessa bestämmelser är det föraren som bötfälls och böterna ligger i normalfallet på 1 200 kr.

 

 

// Advokat Per Prené