Kan jag testamentera bort all min egendom trots att jag har bröstarvingar?

Svaret på denna fråga är ”ja” vilket väldigt många missuppfattat. Sen finns det en rätt för bröstarvingar att begära jämkning av testamentet och om jämkningen accepteras får de ut sin laglott, men detta kräver en aktiv handling från deras sida och det är långt ifrån säkert att de väljer att gå den vägen, de kan också välja att acceptera testamentet. Om testator t.ex. låter hela kvarlåtenskapen gå till cancerfonden, kan barnen acceptera detta eller så kan ett eller flera av barnen välja att begära jämkning och därmed få ut en del av kvarlåtenskapen.

Hur ska din egendom fördelas?

Först och främst är det väldigt viktigt, även för unga, att fundera runt hur man vill att ens egendom ska fördelas om det tråkiga sker, nämligen att Du dör. Tänk på att det sker olyckor både i trafiken och på arbetsplatserna och att det inte bara är de som är äldre som behöver ett testamente. Fundera även runt praktiska saker som begravning, rätt att bo kvar i huset för efterlevande under viss tid och vem som Du önskar ska bli vårdnadshavare för barnen, så inte dessa saker blir en konflikt mellan de efterlevande.

 

Vad jan effekten bli?

Nästa sak att fundera över är just, vad som kommer att bli effekten av mina förordnande. För som indikerades ovan kan man testamentera bort all sin egendom, helt utan att ta hänsyn till barnens/särkullsbarnens laglott, men vid en jämkning får testamentet inte önskad effekt. Kanske behöver man därför kombinera testamentet med andra familjerättsliga handlingar som t.ex. en bodelning under bestående äktenskap, ett äktenskapsförord eller andra handlingar. Man kanske behöver fundera runt att använda försäkringar med förmånstagarförordnande som en del av en lösning för att få just den effekt som önskas. Det är viktigt att samtidigt tänka över vad dessa handlingar får för effekt om Du i stället för att dö väljer att skilja Dig. Det är verkligen viktigt att tänka efter före eftersom det annars kan bli extremt obehagliga överraskningar när handlingarna som upprättats för ett syfte kommer att tillämpas och få effekt även vid en annan typ av familjerättslig handling. Tänk också på att dessa handlingar kan ändras så länge Du lever och har hälsan. Alltså är det viktigt att titta över de handlingar man har i vart fall vart 5:e år eller när det sker större förändringar i livet. Handlingar som var helt korrekta utifrån vad som gällde när de upprättades kan bli helt felaktiga när förutsättningarna efter några år ser annorlunda ut.

Det finns regler

En sista sak att tänka på är att det finns väldigt många formkrav att ta hänsyn till när den här typen av handlingar upprättas. Det finns regler runt vem som får skriva testamente, vem som får bevittna och hur långt fram i tiden man kan testamentera, vem som får ta emot ett arv osv. Ett gott råd är därför att ta hjälp när den här typen av handlingar ska upprättas, för att verkligen säkerställa att effekten blir den önskade, i frågan ovan att barnen inte ska få något.

 

// Advokat Eva Johansson