Tänk på detta!

När det där händer som inte riktigt får hända, när Du blir utsatt för ett brott, då finns det några saker Du kan göra för att underlätta för att få en gärningsman fälld.

Anmäl om inte polisen får kännedom om det som hänt, kan de inte utreda om ett brott har begåtts, så det är väldigt viktigt att Du anmäler varje gång Du blir utsatt för ett brott.

Dokumentera

Skriv ner det som hänt, spara chattar i mobilen, mail, skärmklipp och annat. Se även till att ta bilder på saker som gått sönder och självklart på ev. blåmärken eller andra skador och på söndriga saker. Tänk på att de som ska titta på Dina bilder inte alltid har en bra bakgrund till vad som hänt, så gör det lätt för dem att förstå. Är det ett blåmärke som ska dokumenteras så börja med att ta ett foto i helfigur, sedan på t.ex. den arm som har blåmärket på sig och avslutningsvis tar Du en närbild på blåmärket. Har Du blivit skadad bör Du ta kontakt med akutmottagning eller vårdcentral och se till att de hjälper Dig att dokumentera ev. skador, sådan dokumentation har ett starkt bevisvärde i en kommande rättegång. Dina egna anteckningar, speciellt om de skett i dagboksform och fyllts på efter hand kan få ett stort bevisvärde, liksom om Du anförtror Dig till bästa väninnan i anslutning till händelsen.

Skriv ner Din egen berättelse av vad som hänt med alla detaljer, som Du senare inte vill anmäla (eller vill återta anmälan) kan Du kasta berättelsen, men det går inte att återskapa berättelse efter 6 månader. Om Du är rädd för att misstänkt kan se det Du skriver, be väninnan förvara det, ha det på jobb eller lägg det i ett molnkonto som misstänkt inte vet om att Du har.

Om Du blivit utsatt för sexualbrott så avstå från att duscha innan Du varit hos läkare!

 

Vittnen

Om det blir en ”ord mot ord” situation kommer ingen att bli dömd. Därför behövs det vittnesuppgifter, så ta namn och kontaktuppgifter på alla som befunnit sig i närheten även om de inte direkt tycker att de sett något viktigt. De kanske kan utesluta en person som gärningsman? Det kan vara minst lika viktigt som att peka ut någon, speciellt om de misstänkta skyller på varandra. De kan också hjälpa till att kartlägga händelseförloppet vilket också kan vara jätteviktigt.

 

Spara kvitton m.m.

Om någon blir dömd för brottet har Du förmodligen rätt till ersättning för den kränkning brottet medfört, sveda och värk (om det är ett våldsbrott), inkomstförlust om Du varit sjukskriven och ersättning för t.ex. söndriga kläder och sjukvårdskostnader, men det är Du själv som måste visa hur stor Din skada varit och om Du är noga med att spara på kvitton för Dina utlägg slipper man en diskussion om storleken på vad Du ska ha ersättning för.

 

Våga ta hjälp

Det finns brottsofferstödjare, kvinnojourer, mansjourer och kuratorer m.fl. som är utbildade på att hjälpa och stötta i den krissituation som det blir när man blir utsatt för ett brott. Ensam är inte stark utan ta emot den hjälp som finns att få!

 

Ta hand om Dig själv.

Om det är så att Du blir förföljd, våga ta hjälp av kvinnojour eller liknande för att sätta Dig själv och Dina barn i säkerhet. Du har ingen skyldighet att stanna hos den som gör Dig illa.

 

Säg till polisen att Du vill ha ett målsägandebiträde.

Som brottsoffer har man ofta rätt till en advokat/jurist som hjälper till och bl.a. stöttar vid polisförhör och hjälper till inför och under rättegången. Målsägandebiträdet vet vilka krav det finns för att någon ska bli dömd för ett brott och kan informera Dig om dessa krav så att Ni tillsammans kan gå igenom händelseförloppet och se om kraven är uppfyllda. Om inte alla kraven för misshandel är uppfyllda kanske kraven för ofredande eller vållande till kroppsskada är uppfyllda? Om polisen inte tar in den bevisning Du tycker är viktig kan Ditt målsägandebiträde i vissa fall föra in bevisningen i målet och detta kan ha stor betydelse när skuldfrågan ska avgöras.

Det är en stor trygghet att ha någon som hjälper till och stöttar och som förklarar den snåriga juridiken och tänk på att det som huvudregel är staten som betalar för målsägandebiträdet. Du har inte bara rätt att säga att Du vill ha ett målsägandebiträde Du kan även önska vem Du vill ha så att Du får en person som Du har stort förtroende för, detta är viktigt! Du som brottsoffer har rätt till stöttning och det är viktigt att Du får en bra stöttning.

 

Självklart hoppas vi att det jobbiga inte händer, men om finns det en hel del att göra för att öka chanserna för att den som gjort Dig illa ska bli dömd!

 

// Advokat Eva Johansson