Vet Du att Du kan begå ett penningtvättsbrott om Du är snäll och hjälper någon att ta ut pengar i en bankomat?

Penningtvättsbrott är ett förhållandevis nytt brott och avsikten är att stävja förekomsten av svarta pengar i samhället. De kriminella använder ofta unga personer för att tvätta pengar och på olika sätt dölja att pengarna kommer från brottslig verksamhet.

Det hela kan gå till ungefär så här:

En person kommer fram och frågar om Du kan hjälpa till att ta ut pengar i bankomaten eftersom hans/hennes kort slutat fungera/blivit stulet eller liknande.

Personen swishar över en summa till Dig, oftast runt 11 000 kronor och så ska Du ta ut 10 000 kronor i bankomaten och Du får 1 000 kronor för ”besväret”.

Härefter har personen som kontaktat Dig lyckats att få ut 10 000 kronor i ”tvättade” och vita kontanter som inte längre ser ut att komma från brottslig verksamhet och Du som bara ville vara snäll och hjälpa till, har begått penningtvättsbrott eftersom Du inte kontrollerat var pengarna Du tog ut i bankomaten kommit ifrån.

De flesta bankomater har en gräns på att man får ta ut maximalt 5 000 kronor per uttag, men om man tar ut 5 000 kr vid två tillfällen brukar man få ut hela beloppet om 10 000 kronor.

Vad krävs?

För att det här ska vara brottsligt så krävs det inte att den som tar ut pengarna förstår att de kommer från brottsliga handlingar; det räcker att man inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att kontrollera varifrån pengarna kommer.

Om man begår penningtvättsbrott riskerar man fängelse i upp till 2 år.

Så ett gott råd är att Du INTE ska hjälpa någon att ta ut pengar i en bankomat, även om den som ber om hjälp känns trovärdig och situationen är sådan att den inbjuder att hjälpa till. Personen som ber om hjälp får i stället hänvisas till att gå in på banken och legitimera sig och hämta ut pengarna, om de är ”vita” är detta inte ett problem, om de inte är vita har Du i alla fall sluppit att begå ett brott!

 

 

// Advokat Eva Johansson