Trots att vi nu passerat den fattigaste månaden på året är det troligtvis fortfarande svårt för de som är ensamstående med barn att få det hela att gå ihop.

Lagstiftaren har tänkt sig att båda föräldrarna ska bidrag till barnens kostnader och att bidragen ska vara lika stora utifrån föräldrarnas förmåga d.v.s. utifrån deras inkomster.
Det bästa är självklart om föräldrarna själva kan komma överens runt hur mycket den förälder som inte har barnen boende hos sig ska betala, men det går tyvärr inte alltid.

Från och med 1 april 2016 kan föräldrarna få hjälp hos försäkringskassan med att räkna ut vad som är ett skäligt underhållsbidrag. Om föräldrarna trots denna hjälp inte kan finna lösningar får den som vill ha mer betalt vända sig till domstol.

Utgångspunkten är att barnen ska leva på ett snitt att föräldrarnas ekonomier även om föräldrarna inte längre bor ihop. Det finns även regler om minsta belopp som barn alltid har rätt till och för 2018 uppgår detta belopp till 1573 kronor per månad.

Om barnet är på umgänge hos andra föräldern får denne göra avdrag med 1/40-del på underhållet per kalenderdygn som denne har barnet hos sig, om det är 5 dygn sammanhängande eller 6 dygn fördelat på en månad.

Om den förälder som barnet inte bor tillsammans med har mycket bättre ekonomi än boendeföräldern kan barnet dessutom ha rätt till lite extra ”guldkant” i vardagen genom att det kan utgå ett standardtillägg. Lagstiftaren uttrycker det så att om umgängesföräldern har mycket bättre ekonomi än boendeföräldern har barnet rätt att ställa krav på att också få mindre angelägna behov tillgodosedda. Detta kan röra sig om fritidsaktiviteter, bio eller resor, d.v.s. saker som är roliga och trevliga men inte livsnödvändiga.

Tänk på att ett underhållsbidrag/standardtillägg kan fullgöras på annat sätt än genom att underhållsskyldig betalar pengar. Denne kan i stället köpa kläder till barnet, betala mobilräkningar, bekosta fritidsintressen m.m. Det viktiga är att underhållet kommer barnet till godo på ett bra sätt.

Underhållsbidraget ska bl.a. täcka följande:
* mat
* boende
* kläder och skor
* hygienartiklar inkl. t.ex. tvättmedel
* barntillsyn, t.ex. dagis/fritids
* lek och fritid, t.ex. leksaker och böcker.
* husgeråd och inventarier även t.ex. barnvagn.
* TV, radio, enklare mobil
* hushållsel
* försäkringar
* fickpengar

Innan ni vänder er till domstol bör ni kontakta en jurist/advokat för att
* Göra en beräkning av hur mycket pengar som bör utbetalas i underhållsbidrag/standardtillägg i just ert fall för att se om det är lönt att processa i domstol.
* Undersöka möjligheterna för er att erhålla hjälp med de kostnader som en process medför genom rättshjälp eller rättsskydd.

/Advokat Eva Johansson