Riskerna du löper om du inte upprättar en framtidsfullmakt!

Om den dagen kommer då du på grund av sjukdom, ålder, eller olycka, inte längre kan ta tillvara dina egna intressen, kan staten genom Överförmyndarnämnden i din kommun bestämma att du ska få en förvaltare. Förvaltaren kan utan ditt samtycke fatta beslut om vilka abonnemang som ska sägas upp, hur mycket hemtjänst du ska ha, vilka räkningar som ska betalas, och hur dina inkomster ska fördelas på dina utgifter. Förvaltaren får alltså i princip oinskränkt bestämma i ditt ställe hur dina ekonomiska och personliga intressen ska se ut.

Det är ofta en person som jobbar som förvaltare, och därför är förvaltare åt flera personer samtidigt. Förvaltarens lön är det som regel du som får betala, och du själv har liten möjlighet att påverka vilka åtgärder förvaltaren vidtar för din räkning. Oftast är förvaltaren någon som du inte känner sen tidigare, och som därför inte har kännedom om dina prioriteringar och hur du hade velat göra i en viss situation.

Tänk dig själv att du i hela ditt liv har velat att din son får köpa huset du bor i när du inte orkar bo kvar. Men så får du en stroke – och tappar din förmåga att förmedla denna önskan. Överförmyndaren förordnar genast en förvaltare som ser att du inte kan bo kvar i huset längre. Trots att din son insisterar på att du velat att han ska köpa huset, väljer förvaltaren att sälja ditt hus med hjälp av en mäklare, eftersom han tror att detta kan ge dig en större vinst. Visst är tanken god, men det är ju inte vad du själv hade velat, eller hur?

2017 infördes dock möjligheten i svensk lag att upprätta en framtidsfullmakt. Det innebär att du själv får möjlighet att välja din förvaltare. Det finns inga hinder mot vem som kan vara fullmaktshavare, förutom att personen måste vara över 18 och naturligtvis själv vara vid sina sinnes fulla bruk. Genom att göra en framtidsfullmakt kan du själv välja vem som ska sköta dina angelägenheter när du själv inte har möjlighet till det. Fullmaktshavaren får i princip samma befogenheter som en förvaltare och kan därför sköta dina bankärenden, sälja ditt hus, hantera din post, m.m., m.m. Som regel behöver man inte heller utge någon betalning eller lön till fullmaktshavaren, om man inte vill.

Genom att upprätta en framtidsfullmakt kan du tillförsäkras om att din vilja efterlevs även i den stund då du själv inte längre kan ge uttryck för den. Hör av dig till oss idag om du vill veta mer om framtidsfullmakter.

Tänk på att olyckor kan hända när som helst, och det inte bara är på ålderns höst som en framtidsfullmakt kan komma till användning!