10 juli, 2020
Blogg, Nyheter Kommentarer inaktiverade för Utsatt för brott? Hur kan ett målsägandebiträde hjälpa dig?

Utsatt för brott? Hur kan ett målsägandebiträde hjälpa dig?

Har Du blivit utsatt för ett brott? – det finns hjälp att få!

Det är jättetraumatiskt att bli utsatt för en brottslig gärning oavsett om det är ett inbrott i bilen, en misshandel på väg hem från krogen eller ett sexuellt övergrepp/en våldtäkt. Här kommer några goda råd till Dig som blivit utsatt för ett brott.

Är det möjligt så dokumentera, taa fram mobilen och filma. Ta bilder på den söndriga bilrutan, filma gärningsmannen som springer från platsen eller fota det olämpliga som kommit över internet osv. Dokumentationen hjälper till att fastställa plats, tid, vilka som var där, klädsel på misstänkt m.m. Detta kan få stor betydelse senare.

Självklart ska Du anmäla det hela till polisen så fort som möjligt. Är det pågående brott, t.ex. att misshandeln fortsätter eller att gärningsmannen är kvar på platsen så ring 112, annars ring 114 14 eller gör en anmälan via datorn. Det är viktigt att du är noga när du anmäler och berättar allt du minns. Detaljer som du just nu inte tror är viktiga kan komma att få stor betydelse senare. Anmäl även till ditt försäkringsbolag, du får ut ersättning därifrån i fler fall än vad många tror.

Om du är skadad eller utsatts för sexuellt övergrepp/våldtäkt ta dig till sjukhus för att få skadorna omsedda och dokumenterade. Det finns speciella ”rape-kit” (våldtäkskit) på sjukhusen som används för att säkra spår och användandet av dessa kan vara helt avgörande för möjligheterna att senare få en gärningsman dömd. Berätta för läkaren/sjuksyster vad som hänt. De dokumenterar detta i en journal och även denna kan få stor betydelse för den framtida brottsutredningen.

Fortsätt att dokumentera dina skador. Tänk på att blåmärken och övriga skador i huden oftast syns bättre efter ett par dagar, så dokumentera med bilder. Tänk dock på att börja med att ta bilden på lite avstånd för att sen gå närmare så att man verkligen vet att det är din arm eller din kind som dokumenteras.

Om du är utsatt för ett brott kan du be polisen om ett målsägandebiträde. Det är staten som står för arvodet till målsägandebiträdet. Ett målsägandebiträde är en advokat eller jurist på advokatbyrå som är särskilt lämplig för att hjälpa brottsoffer. Målsägandebiträdet kan hjälpa till med stöd och råd samt sitta med vid polisförhören. Målsägandebiträdet hjälper dig även med att söka skadestånd. Man kan få skadestånd för bl.a. den kränkning det är att bli utsatt för ett brott, för sveda och värk, för kostnader såsom resor till och från sjukhuset, förstörda kläder och liknande, ersättning för förlorad arbetsinkomst om man är sjukskriven, ersättning för vanprydande ärr m.m. Målsägandebiträdet kan hjälpa Dig med att se över skadeståndet i just ditt fall, tänk dock på att spara på alla kvitton och dokumentera söndriga kläder eller glasögon om inte polisen tar de här sakerna i beslag.

Målsägandebiträdet hjälper dig även under rättegången. Du kanske behöver medlyssning vilket betyder att du sitter i ett annat rum och slipper se den misstänkte. Du kan behöva gå in bakvägen för att slippa fotograferna. Du kanske behöver stöd av brottsoffersamordnare eller så behöver du till och med få ett skyddspaket med larm eller skyddade uppgifter. Målsägandebiträdet hjälper också till att framföra skadeståndet och bevaka att det blir utdömt ett rimligt skadestånd.

Det är i första hand den som blir dömd som ska betala skadestånd. Om denne inte har pengar kan du söka pengar från Brottsofferfonden (BROM). Det finns speciella blanketter för detta. BROM är inte bunden av den bedömning i skadeståndsdelen som rätten gjort, de kan ge dig mer eller mindre pengar. De tycker ibland att du bidragit till skadan genom ditt egna agerande och då kan det bli mindre pengar. Det händer också att de tycker att rätten varit snål och lämnar högre ersättning.

Har du blivit utsatt för ett brott och behöver hjälp, tveka då inte att kontakta Centrumadvokaterna. Vi har ett flertal advokater och biträdande jurister som har fått mycket utbildning i att bemöta brottsoffer och som Du kan önska att få som målsägandebiträde.

Scroll to top