Förvaltningsrätt2020-09-18T19:27:18+02:00

Förvaltningsrätt

Förvaltningsrätten kan, kort och gott, sägas omfatta allt som den enskilde bråkar med staten om. Förvaltningsrättsliga frågor rör rättsområdet mellan samhället (myndigheter) och dess individer (fysiska eller juridiska personer). Det kan vara alltifrån att barn omhändertas enligt lagstiftningen om LVU (lagen om vård av unga) till att djur omhändertas enligt djurskyddslagen.

Huvudregeln inom förvaltningsrätten är att man som privatperson inte skall behöva juridisk kompetens för att driva sin process eftersom rätten skall hjälpa till med att lösa ev. oklarheter genom processledning. I vissa fall är det dock trots allt svårt för en privatperson att på bästa sätt driva sin sak själv, inte minst för att man har ett stort känslomässigt engagemang.

På Centrumadvokaterna har vi goda kunskaper inom förvaltningsrätt. Vi blir regelbundet förordnade av förvaltningsrätterna för att hjälpa till när det gäller omhändertagna barn, missbrukare som skall beredas tvångsvård, psykiskt sjuka personer som skall beredas tvångsvård och vid omprövningar av rättspsykiatrisk vård – det som kallas tvångsmålen. I dessa fall bekostar staten vårt arvode och den som vi är förordnade för behöver inte betala själv. Precis som när man behöver en offentlig försvarare, har Du rätt att önska den som skall företräda Dig i ett tvångsmål. Om Du vill ha vår hjälp i ett ärende, meddela oss omgående så åtar vi oss att kontakta förvaltningsrätten för att bli förordnade som Ditt offentliga biträde.

I andra fall uppträder vi såsom ombud t.ex. i bygglovsärenden, ärenden enligt djurskyddslagen och vid ärenden om indragning/omprövning av sjukersättning. I dessa fall får den som anlitar oss som regel själv svara för vårt arvode.

Här är exempel på områden som vi kan hjälpa Dig med:

Då ett barn eller ungdom har vårdnadshavare som av någon anledning inte kan ge den unge den omsorg som denne behöver, eller om den unge skadar sig själv genom exempelvis missbruk eller kriminalitet, kan det blir aktuellt med ett omhändertagande enligt lagen om vård av unga, även kallad LVU.

De vanligaste grunderna för ett omhändertagande enligt LVU är antingen de så kallade ”miljöfallen” vilket innefattar olika typer av brister i omsorgen eller ogynnsamma förhållanden i hemmet, eller de så kallade ”beteendefallen” som istället tar sikte på situationer då den unge utsätter sin hälsa eller utveckling för en påtaglig risk genom socialt nedbrytande beteende.

Det är socialnämnden vid berörd kommun som inkommer med ansökan om ett omhändertagande till förvaltningsrätten. Förvaltningsrätten prövar därefter målet och beslutar om den unge ska omhändertas eller inte. Vid mer akuta lägen kan socialnämnden även besluta om ett omedelbart omhändertagande, ett sådan beslut ska då prövas av förvaltningsrätten inom en vecka från den dag då beslutet fattades.

Om ärendet går så långt att det blir domstolsförhandling kommer förvaltningsrätten att kalla alla berörda till en muntlig förhandling. Som regel kommer även den unge samt dennes vårdnadshavare få ett offentligt biträde med uppdrag att tar tillvara deras intressen i målet.

Vi på Centrumadvokaterna kan företräda dig som vårdnadshavare eller ditt barn i mål om LVU. Vi har en bred och lång erfarenhet i dessa mål hos samtliga våra jurister. Vi företräder dig enda från det att en ansökan kommer in från Socialnämnden, hela vägen genom domstolsprocessen. Vi tillvaratar din rätt och försöker komma fram till den bästa lösningen för dig när vi företräder dig. Dina kostnader för våra tjänster ersätts av staten.

LPT är förkortat lagen om psykiatrisk tvångsvård.

För att psykiatrisk tvångsvård ska komma ifråga ska tre förutsättningar vara uppfyllda. Tvångsvård får endast ges om patienten:

  1. Lider av en allvarlig psykisk störning,
  2. på grund av sitt psykiska tillstånd och sina personliga förhållanden i övrigt har ett oundgängligt behov av psykiatrisk vård som inte kan tillgodoses på annat sätt än genom att patienten är intagen på en sjukvårdsinrättning för heldygnsvård, och
  3. motsätter sig sådan vård som sägs i 2 eller till följd av sitt psykiska tillstånd uppenbarligen saknar förmåga att ta ställning i frågan.

Hänsyn ska också tas till om patienten är farlig för andras hälsa eller personliga säkerhet.

Till allvarlig psykisk störning räknas psykotiska tillstånd av alla kategorier. Även allvarlig livsfarlig depression räknas hit som regel. Däremot räknas inte missbruk som psykisk störning. Tvångsåtgärder får vidtas innan intagningsbeslut är fattat om det är oundgängligen nödvändigt. Tillstånd som orsakas av demens ingår.

Ett vårdintyg kan utfärdas av läkare med svensk legitimation eller läkare som har Socialstyrelsens dispens att utfärda vårdintyg. Vårdintyget får inte vara äldre än fyra dagar. Det måste vara rätt ifyllt, daterat och underskrivet.

Normalt ska det hållas en förhandling i förvaltningsrätten när man har blivit intagen för tvångsvård, och vården fortsätter mer än fyra veckor. Förhandlingen brukar hållas i lokaler i nära anslutning till den klinik där man är intagen för tvångsvård. Under förhandlingen brukar läkaren på avdelningen finnas med, chefsöverläkaren avge sitt sakkunnigutlåtande och sen brukar det finnas tre nämndemän och en domare. Den som är intagen för tvångsvård företräds av sitt biträde. Vården får, om den går igenom, pågå i sex månader. Var sjätte månad hålls en förhandling för att garantera rättssäkerheten, och att alla lagens förutsättningar för tvångsvård är uppfyllda.

Vi på Centrumadvokaterna har lång och bred erfarenhet av att biträda klienter i LPT-mål. Vi brukar träffa dig som är intagen i god tid före förhandlingen och höra din inställning till vården. Under förhandlingen biträder vi dig och tillvaratar din rätt på bästa möjliga sätt. Våra kostnader i dessa mål ersätts helt och hållet av staten.

Tvångsvård enligt LVM utgår när någon på grund av substansmissbruk riskerar att fara illa, förstöra sitt liv, eller på annat sätt befaras kunna skada sig själv eller någon närstående allvarligt. Det kan handla om situationer som att individen på grund av drog- eller alkoholpåverkan matvägrar, riskerar att förlora sitt arbete eller familj, eller obefogat och okontrollerat beter sig aggressivt mot andra. Ungdomar under 18 år (i vissa fall under 20) bereds i stället tvångsvård enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga.

När att en person omhändertagits enligt LVM skickas ärendet till förvaltningsrätten. Rätten ska så snart som möjligt (högst fyra dagar efter att den delgetts beslutet om omhändertagande) pröva om beslutet ska bestå, eller om personen i fråga ska släppas fri medan ärendet fortlöper och socialtjänsten gör en personutredning. När rätten har tagit ställning i frågan och beslutat att omhändertagandet ska kvarstå, skickar socialnämnden in en ansökan om vård till förvaltningsrätten.

Efter detta är det dags för huvudförhandling vid förvaltningsrätten, där syftet är att utreda om behandlingen av den omhändertagna personen ska fortsätta. Vid förhandlingen har den omhändertagna personen rätt till ett offentligt biträde, det vill säga en advokat eller jurist, som för dennes talan. Under förhandlingen går rätten igenom den utredning som socialtjänsten har gjort. Den inkluderar ofta ett läkarutlåtande från den läkare som undersökt och vårdat den omhändertagna individen, och kommentarer från socialtjänsten med rekommendation om hur rätten borde döma.

LVM är alltså en tvångslagstiftning som syftar att ge missbruksvård vid allvarligt missbruk. Förhoppningen är att ge missbrukaren tillräckliga mekanismer för att inte återfalla i missbruk. Tyvärr är det många som trots vården återfaller i sitt missbruk, men för många är tvångsvården ändå vägen ut från ett liv av missbruk och livshotande hälsorisker.

Vi på Centrumadvokaterna kan företräda dig som har blivit omhändertagen med stöd av LVM. Vi företräder dig enda från det att en ansökan kommer in, hela vägen genom domstolsprocessen. Vi tillvaratar din rätt och försöker komma fram till den bästa lösningen för dig när vi företräder dig. Dina kostnader för våra tjänster ersätts av staten i dessa mål.

Vanliga frågor:

Har jag rätt till juridiskt ombud i förvaltningsrättsliga frågor?2020-09-17T12:51:25+02:00

I tvångsmålen har man rätt till ett kostnadsfritt ombud som utses och bekostas av staten. Detta gäller för bl.a. rättegångsbiträden och gode män, och offentliga biträden i LVU, LPT och LVM-mål (s.k. tvångsmål). I andra förvaltningsrättsliga ärenden är huvudregeln dock att man inte får ersättning för ett ombud, eftersom myndigheter och förvaltningsdomstolar har en processledningsskyldighet. Dock finns det inte något hinder för dig som privatperson att på egen hand anlita en jurist eller advokat att föra din talan i processen i förvaltningsrätten.

Titel

Till toppen