I de flesta fall då man vill sälja sin fastighet tar man hjälp av en mäklare. Man får då hjälp av mäklaren att lägga ut objektet till salu genom flera olika kanaler, med syftet att nå så många potentiella köpare som möjligt och därigenom få ett så bra pris som möjligt. Mäklaren hjälper då till med det mesta runt försäljningen, däribland upprättande av köpekontrakt och köpebrev.

Men om Du redan har en köpare till bostaden så har Du inget behov av mäklarens andra tjänster. Då behöver Du vanligtvis bara ett köpekontrakt och ett köpebrev, och detta kan Du få hjälp med av en advokat.

Som advokat upprättar man ett individuellt köpekontrakt utifrån just Din fastighet och vad Du och köparen kommit överens om. För det fall Du har frågor angående vilka villkor som bör tas in i avtalet kan vi också ge rådgivning kring detta. Vi kan därutöver hjälpa till med bevittning och registrering hos Lantmäteriet om Du skulle vilja ha hjälp med dessa saker också.

För dessa tjänster tar vi betalt utifrån bl.a. uppdragets omfattning och svårighetsgrad, och alltså inte en viss andel av köpeskillingen.

Om Du vill sälja fastigheten till ett lägre pris än marknadspriset, t.ex. till en närstående, kan vi också ge rådgivning om gränsdragningen mellan gåva och försäljning. Även om överlåtelsen görs genom ett köpekontrakt kan den skatterättsligt anses som en gåva.

Så, sammanfattningsvis så är det viktigt med ett bra och genomarbetat köpekontrakt även om Du inte behöver en mäklare för att hitta köparen. Kom då ihåg att en advokat kan hjälpa Dig med endast denna tjänst och att Du då bara betalar för just den tjänst Du har behov av. Och självfallet gäller detta även försäljning av bostadsrätter.

Advokat Per Prené

Bild: Pexels