Det är flera av oss jurister och advokater på Centrumadvokaterna förordnas av domstolen som bodelningsförrättare i bodelning mellan makar eller sambor. Vi uppmärksammar ofta att parterna inte har klart för sig vilken roll bodelningsförrättaren har. Därför vill jag härigenom förtydliga detta.

Bodelningsförrättaren är en jurist eller advokat som hjälper parterna att fördela sina gemensamma tillgångar och skulder i enlighet med äktenskapsbalken eller sambolagen. Detta görs i första hand i sämja, annars fattar bodelningsförrättaren beslut i ärendet.

Bodelningsförrättaren är en jurist eller en advokat som får ett uppdrag från tingsrätten att förrätta bodelning mellan f.d. makar eller sambo, när parterna inte kan göra en bodelning själva.

Bodelningsförrättaren tar inte parti för någon av parterna. Bodelningsförrättarens roll är att objektivt se till att det blir en bodelning som följer lagens bestämmelser och att den är korrekt utifrån den bevisning som parterna lägger fram.

Bodelningsförrättaren förordnas för uppdraget efter en ansökan av någon av parterna. Men innan tingsrätten fattar ett beslut om förordnande av bodelningsförrättaren får även den andra parten möjlighet att komma till tals och berätta för tingsrätten om denne anser att det finns ett behov av en bodelningsförrättare i det aktuella fallet eller inte.

Bodelningsförrättaren väljs antingen av båda parterna, d.v.s. parterna enas om en lämplig bodelningsförrättare för uppdraget, eller av tingsrätten, d.v.s. tingsrätten utser en lämplig bodelningsförrättaren för uppdraget, vilket sker utifrån den aktuella listan som tingsrätten har över de jurister och advokater som kan åta sig denna typ av uppdrag.

Bodelningsförrättarens arvode betalas av båda parterna. Arvodet betalas således av båda parterna gemensamt, även om det enbart en part som ansöker om det. Att parterna är solidariskt ansvariga innebär att bodelningsförrättaren kan vända sig till en part för att betala hela arvodet, särskilt i de fallen där en av parterna inte vill betala sin del av arvodet. Den part som betalade kan därefter kräva den andra parten på ersättningen.

Bodelningsförrättaren kan inte företa några självständiga utredningar, d.v.s. huvudregeln är att bodelningsförrättaren fattar beslut utifrån de uppgifter och bevis som parterna ger in i ärendet.

Bodelningsförrättaren kan hjälpa parterna att förlikas i de frågor parterna tvistar om och att bodelningen avslutas genom ett bodelningsavtal. Men om parterna inte lyckats nå en överenskommelse fattar bodelningsförrättaren beslut i ärendet. Beslutet kan överklagas hos tingsrätten om någon av parterna inte är nöjd med beslutet.

Vår rekommendation är att inte börja med att ansöka om bodelningsförrättare. Det kan bli en långdragen och kostsam process. Försök att lösa tvistefrågor i sämja själva eller genom ombud.

Hör av dig till oss på Centrumadvokaterna Syd AB om du har frågor eller funderingar kring bodelning eller bodelningsförrättarens uppdrag.

 

// Jur. Kand. Saja Bseiso

 

Foto Burak Kostak | Pexels