Jag och min sambo insåg att vi behövde ett testamente, vi hade båda egna barn och jag flyttade in i hennes villa och även förhållandena i övrigt var komplicerade. Jag tyckte att jag var finurlig som gick till en jurist i stället för till advokatfirman för upprättandet. Det blev flera tusen billigare på det här sättet,

MEN när min sambo gick bort och jag satt på bouppteck-ningsförrättningen fick jag veta att det finns fel i testamentet och att jag måste lösa ut barnen med stora summor pengar. Jag måste sälja min sambos villa trots att det var vår gemen-samma önskan att den som överlevde den andre skulle få bo kvar.

Jag har kontaktat juristen som upprättade testamentet och de vill inte ersätta mig för felet de gjorde, utan hänvisar till att de inte har någon försäkring och mitt egna ansvar att förstå innehållet i det jag skriver på.

Varför anlitade jag inte en advokat i stället?

/Anders

Fallet ovan är delvis fingerat, MEN om Du anlitar en advokat eller biträdande jurist på advokatbyrå, i stället för en jurist, får Du ett antal saker som Du inte alltid får när Du anlitar en jurist. En av sakerna som varit viktig i det här fallet är en ansvarsförsäkring och möjlighet till granskning av både om advokaten följt de etiska reglerna och en granskning av arvodet. Du får dessutom hjälp av någon som kontinuerligt vidareutbil-dar sig inom juridiken.

Kom ihåg att advokat är en i lag skyddad titel, ingen utan rätt utbildning får kalla sig eller låta kalla sig advokat

/Eva Johansson

Advokat

Foto: Alena Darmel | Pexels