Föräldrars ansvar för barnens trafikbrott

 

A-traktorerna har blivit ordentligt populära på senaste tiden och det är många unga som har ett stort intresse av att meka med och smycka sina a-traktorer. Som förälder är det bra att ha en diskussion med sitt barn om att det exempelvis är olagligt att trimma sin a-traktor. A-traktorer får nämligen endast ha en konstruktiv hastighet av 30 km i timmen. Med detta menas att den inte får vara konstruerad att gå snabbare på en plan väg. Det diskuteras ifall man ska tillåta högre hastigheter och framförallt är det viktigt att ta fram ett tydligare regelverk som har mindre tolkningsfrågor för den som ska besiktiga.

Som förälder får man inte låta sitt barn framföra en a-traktor i högre hastigheter än vad som är lagstadgat. Det betyder att en förälder som är medveten om att deras barn har en trimmad a-traktor som denne framför kan dömas för tillåtande av olovlig körning. Brottet har inte en egen beteckning men brukar benämnas på det sättet och ger böter såsom påföljd.

Övningskör

En annan situation då en förälder kan ha ansvar för sitt barns trafikbrott är om föräldern övningskör med barnet. Då är det föräldern som juridiskt sett är förare och inte barnet som är den fysiska, egentliga föraren. Återigen betyder det att föräldern behöver ha koll på att alla intyg m.m. finns innan man kör. Man kan exempelvis bli bötesfälld om man kör utan att ha ett lämplighetsintyg eller om man kör utan övningskörnings-skylt. Skulle olyckan vara framme måste man, precis som om man själv körde, stanna kvar på plats. Om man bara åker från olycksplatsen kan man som förälder bli åtalad för smitning.