Ett flertal lagar har införts den 1 juli, bland annat har et nytt brott införts.

Barnfridsbrott innebär att om ett barn bevittnar att en gärningsperson utsätter någon i en nära relation för vissa brottsliga gärningar såsom vålds- och sexualbrott så kan den personen dömas för barnfridsbrott till fängelse i högst 2 år.

Det innebär att barn får ett utökat skydd och en egen rättsställnings såsom part när de exempelvis är barn i en familj där den ena föräldern utsätter den andra för fridskränkning eller kvinnofridskränkning.  Bakgrunden till den här bestämmelsen kommer ifrån att barn som bevittnat brott är mer utsatta än andra barn. Detta eftersom forskning visat att de löper större risk att bli utsatt för bristande omsorg, fysiskt eller sexuellt våld av någon i deras närhet. Förarbetena tar även fasta på att det inte alltid är värst för barn att själva bli utsatta för fysiskt våld. De pekar på det psykiska våldet såsom oerhört skadligt också. Förarbetena anför att;

 

 ”När exempelvis barnets ena förälder använder våld mot den andra föräldern blir       barnet känslomässigt övergivet och skyddslöst. Den ena föräldern blir då en hotfull     angripare och den andra ett utsatt offer, vilket kan skada barnets anknytning till båda   sina omsorgspersoner”

 

Praktiskt

Rent praktiskt så kommer detta innebära att när det har förekommit våld mellan exempelvis två föräldrar så kommer en helt ny frågeställning in i bilden. Var befann sig barnen när allt inträffade? Detta behöver dokumenteras närmare för att brottet ska kunna tas upp.

Det är positivt att just de känslomässiga effekterna av psykiskt våld tillåts ta plats i rättssfären eftersom många personer utsatta för våld i just nära relationer ofta vittnar om hur just det psykiska våldet ofta är oerhört jobbigt. Förhoppningsvis kan det leda till att fler barn erbjuds hjälp och stöd för att bearbeta de händelser som denna kan ha upplevt.

Vad kan mbarnet löpa för risk?

Ett barn som upplever våld i hemmet löper, jämfört med andra barn, större risk att under sin barndom bli utsatt för bristande omsorg och för fysiskt och sexuellt våld av någon i sin omgivning. I en analys av flera forskningsrapporter fann man att mellan 30 och 60 procent av de barn som upplevt våld i hemmet även blir utsatta för fysisk misshandel av en förälder eller annan omsorgsperson.

Det går inte att urskilja en viss typ av våld, t.ex. det fysiska, som det svåraste för ett barn att uppleva. Det är kombinationen av våld, utsatthet, kränkningar och kontrollerande beteende som är av betydelse. Det kan enligt viss forskning vara mer psykiskt skadligt för ett barn att uppleva våld i familjen än att själv utsättas för våld. När exempelvis barnets ena förälder använder våld mot den andra föräldern blir barnet känslomässigt övergivet och skyddslöst. Den ena föräldern blir då en hotfull angripare och den andra ett utsatt offer, vilket kan skada barnets anknytning till båda sina omsorgspersoner

 

Straffrättsliga skydd

För att stärka det straffrättsliga skyddet för dessa barn föreslår därför regeringen att det införs ett nytt gradindelat brott, barnfridsbrott, som innebär att det blir straffbart att utsätta ett barn för att bevittna vissa brottsliga gärningar, såsom vålds- och sexualbrott, i nära relation. Straffet föreslås vara fängelse i högst två år. Är brottet grovt döms för grovt barnfridsbrott till fängelse i lägst nio månader och högst fyra år. Det föreslås även en särskild straffskala för ringa brott. Vidare föreslås att rätten till särskild brottsskadeersättning för barn som bevittnar brott ersätts med en rätt till skadestånd. För att stärka barnens ställning generellt utvidgas även uppdraget för den som är särskild företrädare för ett barn enligt lagen om särskild företrädare för barn

Kalla brott

Genom åren har true crime-grenren fått ett uppsving där dessa ofta fokuserar på så kallade kalla fall. Med detta menas fall som är äldre och där ingen längre bedriver en aktiv utredning.  Hur funkar egentligen preskriptionsreglerna?

 

// Advokat Sanne Selman