Information om nya regler för hästpass och registrering av hästar!

En ny djurhälsoförordning har trätt i kraft i alla EU-länder och de nya reglerna är viktiga att känna till och det lite snabbt! Du som är ansvarig för en anläggning med hästar ska nämligen registrera den senast den 1 oktober. Du ska också registrera de hästar som du planerar att ha på anläggningen i 30 dagar eller mer.

Dessutom ska alla hästar som identifieras efter 21 april 2021 vara chipmärkta med chip som visar födelselandets landskod.

De nya reglerna syftar till att förbättra djurhälsan och förhindra utbrott av sjukdomar.

Vem är då skyldig att registrera?

Alla som är ansvarig för en anläggning med hästar är skyldiga att registrera. Detta gäller både små och stora stall, ridskolor, beten m.m. och det gäller även de som har hästar i hobbysyfte. Det är alltså inte bara näringsverksamheter som träffas. Du som hästägare som hyr stallplats behöver inte registrera något utan det är den som driver anläggningen som ska göra det.

För att de hästar som finns på din anläggning ska få flytta till en annan anläggning krävs att din anläggning är registrerad och du får inte heller ta emot djur som inte kommer från en registrerad anläggning. Dessutom gäller att registreringen är en förutsättning för att hästar som ska flytta till eller ifrån ett annat land ska kunna få ett hälsointyg.

Har du sedan tidigare haft exempelvis får eller grisar och därför redan har ett produktionsplatsnummer (registreringsnummer), då behåller du samma nummer och kompletterar uppgifterna gällande hästar.

Du behöver inte registrera

  • hästar som besöker din anläggning kortare tid än 30 dagar
  • hästar som vistas i Sverige för träning, tävling eller avel under maximalt 90 dagar
  • hingstar som vistas i Sverige för en avelssäsong.

Om en häst flyttas till en annan anläggning och stannar där i 30 dagar eller mer ska den registreras på den nya anläggningen och tas då automatiskt bort från den gamla anläggningen.

Tänk på att du för att kunna registrera en häst på en anläggning måste den ha hästpass och vara registrerad i den centrala hästdatabasen av den förening eller organisation som hästen tillhör.

 

Åsa Justad

Jur. kand.

Centrumadvokaterna Syd AB