Jag lämnade min häst på träning men den vinner fortfarande inga tävlingar har jag rätt till pengarna tillbaka?

När man köper en tjänst, t.ex. att någon ska träna ens häst, eller laga en hushållsmaskin, är det viktigt att se till att båda parter har grundförutsättningarna klart för sig och att det även finns en gemensam målbild för resultatet. Om Du vill ha Din diskmaskin lagad är förutsättningen att något, t.ex. en slang, är trasigt, och att diskmaskinen därefter ska fungera utan att det läcker ut vatten. Om Du i stället lämnar Din häst på träning och utbildning till någon är det betydligt svårare att fastställa både grundförutsättningarna och målbilden. Ägaren till hästen anser att den är inriden och endast behöver lite ”finputsning” innan den kan visas på årgångsklasserna och förhoppningsvis få rosetter. Utifrån detta gör tränaren bedömningen att hästen t.ex. behöver träning i 6 veckor, (2 x 3 veckor) för att kunna visas upp på tävlingen med bra resultat. När utbildaren får hem hästen visar det sig att den endast är sutten på ett par gånger och mycket långt ifrån ”inriden”. Den planerade träningstiden räcker då inte till för att uppnå ägarens målbild, även om tränaren gjort ett mycket bra jobb med hästen.

Det åligger tränaren att skyndsamt meddela ägaren att förutsättningarna ändrats så att ägaren har möjlighet att välja att inte fullfölja träningen, eller att hoppa av tävlingen för att ge hästen mer tid, men om grundförutsättningarna inte är de rätta får ägaren inte pengar tillbaka och det går aldrig att begära pengarna tillbaka för att hästen inte vann en viss tävling, dock kan man begära prisavdrag om hästen är dåligt tränad och tränaren inte skött sen del av avtalet.

Avtal

Det är viktigt att skriva ett bra avtal när man lämnar sin häst på träning och att man i det här avtalet har med vilken utbildningsnivå hästen har idag och vilken utbildningsnivå hästen ska ha uppnått när utbildningen avslutats. Därutöver är det viktigt med god löpande kommunikation där hästens svårigheter och framsteg kommuniceras ut.

Använd gärna ett skriftligt kontrakt för att säkerställa pris, vad som ingår, vad som ska uppnås och avtalstid. Vi har skriftliga standardkontrakt att erbjuda till förmånligt pris, klicka här för att komma till beställningen av dessa.