Ja det är en synnerligen berättigad fråga såsom lagstiftningen ser ut idag.

Lagstiftningen är inte anpassad för levande djur och det finns en yttersta reklamationsfrist om 3 år. Det första jag vill säga är att tänk på att det INTE går att vänta tre år med att reklamera en häst. Det är fortfarande så att reklamation ska ske så snart man märker ett fel. Betydelsen av yttersta reklamationsfristen är att efter tre år är det inte längre möjligt att reklamera oavsett om det skulle upptäckas ett gammalt fel.

Men hur gör man då för att våga sälja en häst som privatperson?

Det första är att man ska skriva en ärlig annons på hästen. Sälj inte ett rosettplockare i LA om hästen fått en placering senaste året. Om Du är ärlig i annonsen är det svårare för köparen att reklamera.

Nästa viktiga punkt är att Du kollar upp köparen. Har han/hon pengar att betala med eller sitter köparen hårt hos kronofogden? Vilken erfarenhet har köparen? Oerfaren ryttare och oerfaren häst är en dålig kombination.

Därefter ska Du lämna skriftlig information om hästen, gärna t.ex. över mail så att man kan säkerställa att köparen verkligen fått informationen när denne senare klagar. Skriv ner hur många timmar om dagen hästen brukar gå i hage, hur mycket den rids/tränas, när den skoddes senast och lämna med uppgifter till hovslagen, nuvarande utbildningsståndpunkt och nuvarande träningsdos, foderstat, hur den är van att ha täcke, benskydd och annat. Allt för att det ska bli bra för hästen hos nya ägaren. Ta även och upplys om att de ev. negativa saker som finns runt hästen, det köparen fått vetskap om före köpet kan de inte reklamera senare. Se till att avtala om att köparen ska behålla hästen försäkrad i samma bolag som Du haft i vart fall 1 år efter köpet.

Det sista att tänka på är att skriva ett bra kontrakt. Om hästen inte är så dyr kan det räcka med standardkontrakt som man fyller i noga (vi säljer via hemsida), men om hästen kostar mer än runt 100 000 kronor är det rimligt att lägga några få tusenlappar på ett bra kontrakt.

Om det trots allt blir bekymmer.

Kontakta en advokat som kan företräda Dig skyndsamt. Ibland behöver en tvist inte sluta i rätten utan det går att förhandla fram bra lösningar, men detta kan vara svårt att göra själv.

Vår byrå lämnar 15 minuter gratis rådgivning över telefon om Ni uppger koden ”Facebook 2021”. Om ärendet går vidare till regelrätta förhandlingar med motparten eller till domstol förmedlar vi ekonomisk hjälp via det rättsskydd de flesta av Er har i sin hemförsäkring.

Så svaret på frågan jag ställde inledningsvis är ja, man vågar sälja häst som privatperson som man gör det rätt. Blir man osäker är det betydligt bättre att ta hjälp av en advokat för att utforma avtalet så att man minskar ner ansvaret. Det är betydligt bättre än att få betala pengar senare i domstol.

 

// Advokat Eva Johansson