18 juni, 2020
Blogg, Nyheter Kommentarer inaktiverade för Tips inför sommaren!

Tips inför sommaren!

Nu när det äntligen har blivit sommarväder och semestern står inför dörren så är det en rad frågor som kan dyka upp. Sommaren kommer se annorlunda ut på grund av det rådande läget. 

Om du ska ut och resa är det först och främst viktigast att du kontrollerar dels vad flygbolaget har för villkor och vad din reseförsäkring har för villkor. Detta eftersom att resorna under coronapandemin har visat sig vara tämligen osäkra. Om resan skulle bli inställd är det därför viktigt att du har bokat en resa som du kan få återbetald. Det är också viktigt att kontrollera vad Utrikesdepartementets råd kring resor till olika länder är, eftersom försäkringsvillkor ofta knyter an till detta.

Detta gäller också olika bokade evenemang. Vissa evenemang förbehåller sig rätten att istället för att återbetala ett inställt evenemang så ombokar de biljetten till ett senare tillfälle. Det kan därför vara bra att kontrollera detta i förväg om man i dagsläget väljer att boka något.

Om du tänker semestra i Sverige kan du njuta av vår allemansrätt som ger rätt till att vistas i naturen, sålänge man inte förstör eller stör. Detta gäller då också mark som någon annan äger. Ett viktigt undantag här är dock att man inte får vistas på någon annans tomt, det vi brukar kalla hemfridszon.  Man får alltså inte röra sig hur man vill över någon annans tomt såsom att gå över flera tomter eller trädgårdar för att nå badstranden eller slå upp ett tält i någons trädgård om inte de godkänner det. Om tomtägaren ber en att avlägsna sig måste man göra det skyndsamt, annars kan man göra sig skyldig till hemfridsbrott.

Slutligen så tänk på om det råder eldningsförbud i ditt område innan du grillar, det är alltid så trista böter att få!

Ta hand om er och ha en riktigt skön sommar!

 

// Advokat Sanne Selman

Scroll to top