15 maj, 2020
Blogg, Nyheter Kommentarer inaktiverade för Vad är en framtidsfullmakt?

Vad är en framtidsfullmakt?

Tanken med en framtidsfullmakt är att du själv kan utse en person som tar hand om dina angelägenheter i framtiden om du inte längre kan göra det själv på grund av fysisk sjukdom, psykisk störning eller liknande. Exempelvis vid avtal om hyra, el, TV-abonnemang, betala räkningar, förvalta banktillgångar eller andra löpande ekonomiska saker.

Visste du att överförmyndarnämnden i din kommun kan ansöka hos tingsrätten om en förvaltare eller god man till dig, när de gör bedömningen att du inte längre kan ombesörja dina egna angelägenheter. Risken finns då att den som utses till god man eller förvaltare för dig, är någon du inte känner eller inte har någon har tillit till.

Genom att upprätta en framtidsfullmakt bestämmer du själv vem som ska ha hand om dina angelägenheter, det kan vara din dotter, son, mamma, pappa eller en god vän till exempel. Du bestämmer vilka uppgifter som fullmaktstagaren har rätt att utföra och vad fullmakten ska omfatta.

Det som många inte tänker på är att ansvaret för till exempel sina föräldrars angelägenheter övertas inte per automatik. Det är därför viktigt att upprätta en framtidsfullmakt i förebyggande syfte så att du får den personen som du önskar.

 

Vi på Centrumadvokaterna hjälper gärna dig att upprätta en framtidsfullmakt!

Välkommen!

 

/ Jur. kand. Martin Walkenfors

Scroll to top