23 april, 2020
Blogg, Hippson, Nyheter Kommentarer inaktiverade för Vad händer om hästen skadar sig under sommarbetet och vem står för kostnaden, hästägaren eller betesupplåtaren?

Vad händer om hästen skadar sig under sommarbetet och vem står för kostnaden, hästägaren eller betesupplåtaren?

Nu är det snart dags för sommarbete!

Tänk efter innan, så det blir ett bra sommarbete både för hästen, hästägaren och betesupplåtaren!

Nu ser jag många annonser med folk som söker sommarbete till sina hästar, men också annonser från de som erbjuder bete. Sommaren är en härlig tid med lite lagom paus för både häst och ryttare; men det kan gå fel.

Tänk på att reglera vad som gäller när hästen är på bete. Saker som: vem har ansvaret för tillsynen och hur mycket tillsyn ingår, måste regleras. Även frågor som vad händer om hästen skadar sig på sommarbetet? Vem får ringa veterinär och vem står för kostnaden? Vad händer om betet inte räcker?  Vem bedömer om betet är för dåligt och vem ombesörjer och bekostar ev. tilläggsfordring?

Vad händer om hästen gör sönder staketet eller blir jagad av kompisarna så att det inte fungerar med betet? Måste hästen vara avmaskad, eller ha ett färskt träckprov för att få komma till betet? Vad händer om hästägaren inte betalar eller om ägaren inte hämtar sin häst när betesperioden är slut. Det är tyvärr inte helt ovanligt med ”dumpade” hästar som den som har betet får ta hand om och ibland ta kostnaden för att ta bort. 

Frågorna är många och ovanstående är endast exempel på frågor som kan uppstå. Jag önskar att hästägaren och beteshavaren pratar igenom dessa frågor innan man träffar avtal om sommarbete. Det ska vara tydligt vem som har ansvar för vad, vem som får besluta om vad och hur man ska agera om det händer någon olycka.

Vi har tagit fram standardavtal runt sommarbete. Ni kan ladda ner dessa gratis från vår hemsida, via den här länken. https://www.centrumadvokaterna.se/wp-content/uploads/2019/09/OK-Avtal-sommarbete.pdf?pdf=sommarbete

Ett standardavtal reglerar självklart inte alla frågor som kan uppkomma, men de ger en bra grund att stå på och uppmärksammar parterna på de frågor som bör regleras. Om Ni önskar kan Ni beställa avtalen i utskrivet format, med snyggt omslag. Priset, inkl. porto, är endast 50 kr för 2 avtal. Under april och maj bjuder vi i så fall också på en mankam till hästen.

Tänk efter innan Ni träffar avtal om sommarbete så blir förhoppningsvis sommaren helt underbar både för häst och hästägare.

 

// Advokat Eva Johansson 

Scroll to top