21 januari, 2020
Blogg Kommentarer inaktiverade för Varning till äldre – bluffpoliser

Varning till äldre – bluffpoliser

En sorts brottslighet som ökat lavinartat på det sistone är personer som ringer till framförallt äldre människor och utger sig för att vara från polisen. Framförallt i södra Sverige är det hundratals pensionärer som råkat ut för detta. ”Poliserna” ringer den äldre personen och säger att de, som ett led i en utredning, behöver personens bankkort och kod, värdesaker, eller bankkontouppgifter. Även om detta kan väcka misstankar hos den som blir uppringd, skingras dessa misstankar snabbt när uniformerade poliser ringer på dörren som en uppföljning av samtalet. För varför skulle man behöva misstro poliser i uniform, särskilt när de har ringt i förväg och berättat att de kommer?

Dessvärre är det precis detta som gärningsmännen förlitar sig på: den enskildes tilltro till uniformen, och uppföljningen till telefonsamtalet. Det är ofta flera gärningsmän som arbetar tillsammans; det kan vara en som ringer och någon annan som kommer till adressen. Ibland kommer det flera stycken och ringer på.

Tänk på att polisen inte utför sitt arbete på ett sådant sätt att de någonsin skulle behöva åka hem till privatpersoner och hämta värdesaker, oavsett om det handlar om smycken eller bankkort, om det inte är så att den enskilde själv har tagit den första kontakten och bett om det. Vissa har blivit bedragna av bluffpoliser som ringt i förväg och berättat att de ska komma och återlämna stöldgods. Polisen jobbar inte på det sättet heller. Be i så fall om att få komma till polisstationen och hämta sakerna ifråga. Det har också förekommit att bedragarna uppgett att de äldres anhöriga varit med om en olycka och att den äldre måste identifiera sig genom sitt bank-ID, eller att någon har tagit ut stora mängder pengar från den äldres bankkonto och att den äldre nu måste identifiera sig för att säkerställa att hen är bankkontohavaren.

 

Om du får ett sådant samtal, eller besök, som beskrivs, är det bästa att göra helt enkelt att lägga på. Du kan även be om namn och befattning till den som ringer. Försök att komma ihåg detaljer om personen som du talar med, vilket telefonnummer de ringer ifrån, skriv upp all information du minns. Ring sedan upp den riktiga polisen på 114 14, och uppge allt du vet. Om polisen har ett ärende på din adress ska de uppge detta när du frågar.

Riktiga poliser bär polislegitimation och måste kunna uppvisa den när de är i tjänst. Om någon ringer på din dörr och utger sig från att vara polis, be dem att legitimera sig genom brevlådan eller titthålet. Öppna aldrig dörren för en polis som inte kan legitimera sig, eller som inte bär uniform!

 

// Biträdande jurist Alexandra Nekrassova

Scroll to top