Frågorna och svaren på våra kryssfrågor från julskyltningen den 1 december i både Olofström och Växjö

 

Fråga 1

Karin och Anna var goda vänner som för tre år sedan flyttade ihop i Karins stora lägenhet för att spara pengar på hyra. Nu har de blivit ovänner och flyttat isär. Vad gäller nu ? Har Anna rätt till hälften av lägenhetens värde?

A. Ja, om man levt i samma bostad i mer än 6 månader anses man vara sambo och ska göra en bodelning enligt

B. Nej, lagen gör skillnad på att vara vänner som bor ihop och att sammanleva i ett romantiskt förhållande.

C. Nej, eftersom Karin står som ensam köpare på köpekontraktet.

 

Rätt svar: B. Lagen gör skillnad på att vara vänner som bor ihop och att sammanleva i ett romantiskt förhållande.

Frågan var menad att påvisa skillnaden mellan att vara sambo och att vara sammanboende. För att anses vara sambo i lagens ögon måste man sammanleva ”under äktenskapslika förhållanden” – och det kan man nog inte påstå att två vänner som bor tillsammans gör. Då spelar det ingen roll om man levt tillsammans i mer än 6 månader, eftersom man inte sammanlevt under de äktenskapslika förhållanden som lagen kräver för att en bodelning enligt sambolagen ska bli aktuell.

Detta var en lurig fråga, och många tävlande valde alternativ C, vilket beroende på situationen också hade kunnat vara korrekt. Här får vi se till hur frågan är formulerad, och det som är avgörande är om Karin och Anna anses vara sambor i lagens mening, eller inte. Om man är sambo spelar det dock ingen roll vem som står som köpare på kontraktet – om man köpt fastigheten för gemensamt bruk ska den anses vara samboegendom, och därmed ingå i en bodelning.

 

Fråga 2

Bertil skriver över sin sommarstuga på sin dotter Emma genom att upprätta ett gåvobrev där det står att stugan är Emmas enskilda egendom. Efter några år gifter sig Emma och Karl och de upprättar inget äktenskapsförord. Nu ska de skiljas, har Karl då rätt till hälften av sommarstugans värde i bodelningen?

A. Nej, villkoret i gåvobrevet om att stugan är enskild egendom gäller och stugan ska därför inte tas upp i

B. Ja, eftersom Emma äger stugan och all egendom ska delas upp mellan makarna i en

C. Ja, gåvobrevet gäller inte mot Karl eftersom han och Emma inte var gifta vid gåvotillfället.

 

Rätt svar: A. Villkoret i gåvobrevet om att stugan är enskild egendom gäller och stugan ska därför inte tas upp i bodelningen.

Här var vi också lite luriga. Syftet var att få den som tävlade att ifrågasätta om ett villkor i en gåva verkligen kan gälla gentemot en person som inte var involverad i gåvogivandet vid gåvotillfället. Det som gäller är att villkoret i gåvobrevet avser just egendomen som ges i gåva, och inte mot personer som senare kan komma att bli inblandade i en bodelning. Därför spelar det ingen roll om Karl och Emma redan hade varit gifta vid gåvotillfället, eller om de träffades och gifte sig senare. Inte heller spelar det någon roll om de hade upprättat ett äktenskapsförord sinsemellan, eftersom man inte kan ändra en villkorad gåva genom ett äktenskapsförord.

 

Fråga 3

Vilket av följande påståenden är felaktigt om testamente?

A. Påskriften av testamentet måste bevittnas av två utomstående personer.

B. Om man inte haft kontakt med en av bröstarvingarna (barnet) på minst 7 år, kan man göra sina barn arvlösa om det finns goda skäl.

C. Om man har testamenterat till sin make och genomgår en skilsmässa innan testamentet träder i kraft, kan man jämka testamentet så att exmaken inte ärver.

 

Rätt svar: B. Om man har goda skäl, till exempel om man inte haft kontakt med sina bröstarvingar (sina barn) på 7 år, kan man göra dem arvlösa.

Svensk lag omöjliggör det som hotas med i amerikanska filmer – man kan inte göra sina barn helt arvlösa. Ens bröstarvinge har alltid rätt till det som kallas laglott, och den utgörs av en fjärdedel av kvarlåtenskapen. Om man till exempel har 1 000 000 i dödsboet, som man innan sin bortgång valt att testamentera bort till Röda Korset, har ens barn rätt till 25% av arvet, förutsatt att det inte finns några andra bröstarvingar, och att barnet åberopar sin rätt till laglotten genom att klandra testamentet i domstol.

Det enda sättet att göra så att ens barn inte ärver ett öre, är att göra sig av med allt man äger innan man går bort, eller att dödsboet har fler skulder än tillgångar. Då finns det ju inget arv att utfå.