24 oktober, 2019
Blogg Kommentarer inaktiverade för Att tänka på inför bilköp – 2019

Att tänka på inför bilköp – 2019

Hur lätt är det att köpa en bil? Eller hur lätt är det att skriva under ett avtal om köp av bil?

Svaret kan variera beroende på om du köper en begagnad bil eller en ny bil, om du köper från en privatperson eller en bilhandlare, om du är intresserad av bilar och kan mycket, och mycket mer. Oavsett hur mycket du kan om bilar och vem du planerar att köpa en bil från, finns det några viktiga punkter som du behöver ha koll på inför ett bilköp.

En viktig sak att tänka på inför ett bilköp är att provköra bilen, oavsett om det är en begagnad eller en ny bil. Då får du inte bara en känsla för bilen som förhoppningsvis ska bli din, utan har också möjlighet att upptäcka möjliga fel på bilen.

Glöm inte att stänga av radio eller musik i bilen så att du kan höra eventuella missljud. Det kan dock vara svårt för att höra missljud om man inte är kunnig eller inte har en viss kunskap om vanliga fel i en viss bilmodell. Därför är det bra om du ber någon att följa med dig när du provkör en bil.

När bilar annonseras till försäljning medföljer ofta en redogörelse för vilka funktioner som medföljer bilen. Det är därför viktigt att du kontrollerar att alla utlovade funktioner faktiskt finns i bilen. Testa sätesvärmen, farthållaren, AC:n, bältena, kontrollera däckens mönsterdjup, belysningen, allt som går att testa ska testas!

Kontrollera även att dessa funktioner är ikryssade i varudeklarationen eller köpeavtalet. Går t.ex. inte med på att det är ikryssad att AC:n fungerar, när den egentligen inte gör det. Har du svårt att förstå texten, på grund av språket eller om du av någon annan anledning är osäker, be någon om hjälp med detta!

Glöm inte att undersöka marknaden! Det är viktigt att du har en viss kunskap om bilens värde på marknad så att du inte bli lurad på priset. Var extra försiktig när priset är mycket lägre eller mycket högre än bilens ”normala” marknadsvärde. Ett mycket lågt pris kan t.ex. tyda på ett allvarligt fel i bilen, eller tillochmed att bilen är stulen. Därför är det också en god idé att kontrollera att den som utger sig för att vara säljare faktiskt står registrerad som ägare till bilen. Det kan du enkelt kolla upp på Transportstyrelsens hemsida.

Jätteviktigt är att innan köpet upprätta ett skriftligt köpeavtal, och kom ihåg att efter köpet be om ett kvitto. Av avtalet ska framförallt framgå tydligt på vilka villkor köpet sker, och vad bilen kostat. Förvisso är muntliga avtal giltiga i svensk rätt, men det är svårt att bevisa vad ni särskilt kommit överens om vid köpet om det inte finns nedskrivet.

Tänk även här på att se till att det är den säljare som du köper bilen av som är den som skriver på avtalet. Det gör du enklast genom att be säljaren legitimera sig och sen jämföra säljarens uppgifter med den information som finns på Transportstyrelsens hemsida. Skriv inte under köpeavtalet om du inte har rätt säljare och betala inte heller om du inte har rätt säljare framför dig.

Sammanfattningsvis får du rådet att vara kritisk, undersöka och kontrollera allt två gånger innan du köper. Tveka inte att vända dig till en jurist eller en advokat om du är osäker och vill förebygga en rättslig tvist som kanske kan vara dyrare än själva bilen i frågan!

 

//Jur.kand. Saja Sulaiman Bseiso

Scroll to top