2 augusti, 2019
Blogg Kommentarer inaktiverade för Konsten att köpa/sälja häst

Konsten att köpa/sälja häst

Det är inte enkelt att varken köpa eller att sälja häst, men måste det vara så svårt som det faktiskt är just nu?

Annonsera och sälj ”rätt” saker

Den som ska sälja en häst framhåller självklart alla de positiva egenskaperna i annonsen, men det är inte rätt mot köparen att inte berätta om några av de negativa egenskaperna förrän vid provridningen. Då har köparen kört långt, tagit med sig en kompis som ska filma och kommer fram och ser att det här inte alls är den häst de hoppats på.

Det är heller inte rätt att köparen tittar på hästen och kommer fram till att den är ungefär så fin som den beskrivs i annonsen och så lägger de ett bud på det halva begärda priset och tycker att det är nog vad hästen bör kosta.

Skicka gärna en representativ film på hästen till köparen innan denne kommer, då minskar man risken för att köparen kommer ”i onödan” för att titta på en häst som faktiskt inte är intressant.

Några goda råd

Beskriv hästen som ska överlåtas korrekt. Om det är en snäll ”tanthäst” så kalla den inte ett fullfjädrat tävlingsämne, utan kalla den en tanthäst. Alltså om Du säljer en Volvo skriv i annonsen att det är en Volvo, kalla den inte för en förklädd porsche.

Var ärlig med utbildningsståndpunkt, kondition och tävlingsresultat. Inte minst för hästens skull. Om nya ägaren förväntar sig att köpa en häst i full tävlingskondition sätter denne igång att träna och tävla ganska hårt, vilken både kan ge skador och stora protester från den häst som endast varit igångriden i 2 veckor inför visningen.

Vikten av dokumentation

Ni anar inte så lätt det är att missa att man fått/gett information om något ifall detta inte är dokumenterat. Spara på annonsen så att alla kan återgå till den och se hur hästen presenterades. Maila gärna information om tidigare skador, försäkringsstatus, att hästen inte gillar att åka trailer men fungerar jättebra på lastbil, eller andra saker som köparen kan behöva veta, dokumentera provridningen på video. Det som köparen kunde se på provridningen är saker som köparen är medveten om och som denne inte kan återkomma och klaga på senare. Lämna med kopia på veterinärjournaler, försäkringshandlingar osv. så att köparen verkligen vet vad denne köper, detta minskar risken för framtida tvister.

Berätta vad hästen är van vid

Lämna med instruktioner till köparen om vilka rutiner hästen är van vid så att dessa kan få vara kvar i början och så att köparen lugnt och fint kan föra över hästen till köparens rutiner. Berätta om hästen brukar gå i hage 2 eller 8 timmar om dagen, berätta om den får mat 3 eller 5 gånger om dagen, om den är van vid vattenkopp eller spann och om Du brukar linlöpa en stund före ridning eller om Du sitter upp och skrittar fram direkt. Berätta när hästen skoddes/verkades sist och vilken hovslagare som användes. I den bästa av världar kan köparen fortsätta med samma hovslagare i vart fall en period.

Ofta är det bra om sadel och träns kan följa med hästen eftersom den då ”bara” får byte av ryttare, inte av utrustning och ryttare. Detta minskar risken för skador.

Försäkring

Tänk på att ha kvar samma försäkring och samma försäkringsbolag i vart fall tills det gått ett år efter överlåtelsen. Detta minskar risken för att försäkringen säger att det är en gammal skada och inte omfattas av försäkringen.

Råd till köparen

Som köpare bör Du kräva att få träffa hästen i stallet och göra den klar själv, i vart fall inför andra provridningen. Om det är viktigt för Dig bör Du pröva att lasta hästen,  pröva gärna att rida på olika underlag och även i trafiken.

Pröva hästens kunskapsnivå och utbildningsståndpunkt, om hästen ska vara utbildad tom msv. dressyr bör den kunna enkla galoppombyten och förvänd galopp, testa att den kan dessa saker.

Provrid minst 2 gånger.

Välj en veterinär till besiktningen som Du känner Dig trygg med. Om hästen kostar upp till ca 50 000 kronor är det ofta tillräckligt med en gårdsbesiktning. Kostar hästen upp till ca 100 000 kronor bör den undersökas på klinik och om den kostar över 100 000 kronor bör det även inkluderas röntgen. Om hästen undersöks på klinik rekommenderas att det tas dopingprov som sparas för ev. senare analys.

Till sist

Tänk efter, låt Dig inte svepas iväg, utan tänk efter. Är det här rätt häst, respektive rätt köpare? Både säljare och köpare har en rätt att säga nej efter provridning om det inte känns helt rätt. Om Ni väljer att gå vidare skriv ett ordentligt kontrakt och se till att båda parter förstår innehållet i kontraktet.

Lycka till och njut av den nya hästen/av en lyckad affär.

 

// Advokat Eva Johansson

Scroll to top