Det finns de tillfällen då det kan misstänkas att barn av någon anledning far illa. Socialtjänsten och socialnämnden har då möjlighet att gå in och begära ett LVU av barnet för att tillförsäkra denna den vård som anses nödvändig. Den vården kan bestå av att barnet placerat i ett särskilt hem, hos en fosterfamilj men även i vissa fall tillsammans med en eller båda föräldrarna.  Detta kan kombineras med en viss behandling eller liknande. Grundtanken är att barnens bästa ska styra och att de ska ha det bra.

Det finns två grunder som kan göra LVU aktuellt.

Den första är de så att säga miljö-fallen. Här ska det finnas en påtaglig risk för den unges hälsa och utveckling med anledning av den omvårdnad eller miljö som den unge befinner sig i. Detta kan vara en brist hos föräldrarna, i hemmet, i föräldraförmågan, en bristfällig skolgång eller annat. Gemensamt för dessa är dock att det inte är en risk som den unge själv utsätter sig för utan något som finns omkring barnet.

Den andra grunden är det egna beteendet. Här tittar man på den unges eget beteende för att se om det finns en allvarlig risk för den unges hälsa och utveckling. Det kan röra sig om att man sysslar med kriminalitet, brukar droger eller på annat sätt utsätter sig för sådana risker att socialtjänsten behöver kliva in. Att man har en diagnos är inte skäl för LVU.

Ett LVU går vanligen till på det sättet att socialnämnden ansöker om LVU hos förvaltningsrätten. När de ansöker ska de även skicka med eller färdigställa en utredning som undersöker vad problemet är. Vidare ska en vårdplan bifogas. Denna vårdplan ska visa vad målen är för den unge och vad man vill uppnå med vården. Vårdplanen behöver inte vara så pass konkret att den anför hur målen ska uppnås men brukar vanligtvis ha ett förslag på eventuell placering. Alla inblandade ska tilldelas ett offentligt biträde. Har man önskemål om ett särskilt biträde kan det lämnas till rätten. Även barnet får ett biträde. Är barnet under 15 år kommer denne att få en så kallad ställföreträdare som går in och avger en egen åsikt jämte barnets avseende eventuellt LVU. Är barnet över 15 år är det endast barnets inställning i frågan som ska framföras.

Viktigt och genomgående i ett LVU är att man talar om risker. Detta är ett ganska vagt begrepp och vad risken är varierar från enskilt fall till fall.  Kan man dokumentera tidigare missförhållanden och konstatera att inget har gjorts för att få bukt med detta eller dylikt kan detta utgöra en risk. En risk kan även vara om en vårdnadshavare väljer att leva tillsammans med någon som har utsatt barnet för någon form av våld eller att en vårdnadshavare själv utsätter barnet för våld. En risk måste vara tydlig och konkret, det räcker inte att säga att det eventuellt skulle kunna vara en risk för barnet. Det ska helt enkelt inte gå att erhålla ett LVU på vilka grunder som helst eller utan att det befogat. LVU förutsätter också att vård inte kan ges på frivillig väg. Vad detta betyder är att vårdnadshavarna antingen måste motsätta sig vården, obstruera den eller lämna ett samtycke som med hänsyn till tidigare beteende eller pågående beteende inte verkar vara genuint.

 

//Advokat Sanne Selman