1 februari, 2019
Blogg, Hippson Kommentarer inaktiverade för Fråga: Ponnyn jag köpt till barnbarnen busar och slänger av när jag inte är närvarande, är detta ett dolt fel?

Fråga: Ponnyn jag köpt till barnbarnen busar och slänger av när jag inte är närvarande, är detta ett dolt fel?

Svar:

Det här med humör och temperament på en ponny eller häst är väldigt svårt. Jag utgår ifrån att ponnyn inte visade sådana tendenser under provridningen eftersom Du säkert var med då. Jag utgår också ifrån att Du låtit veterinär undersöka ponnyn för att säkerställa att den inte har någon smärta som framkallar det här beteendet.

Nästa sak att undersöka är vad som står i avtalet. Garanterar säljaren att ponnyn kan hanteras av små barn utan att vuxen är med kan det röra sig om en brist i utfästelserna, men det är sällan kontrakten är så bra skrivna, i stället står det bara att ponnyn ska användas som barnponny och det är inte tillräckligt specifikt; den är en barnponny när Du är med. Säljaren kommer förmodligen att säga att den inte gjort så hos dem och det är Du som ska motbevisa detta samt visa på att det här beteendet inte kommer av oskicklig hantering hos Er.

Det är oerhört svårt att få framgång med en reklamation som innefattar en hästs eller ponnys humör. Min rekommendation är i stället att Ni undersöker dessa saker i samband med provridningen genom att låta något barn följa med och rida ponnyn utan att Ni är i närheten.

Svaret på frågan är att det juridiskt kan vara ett dolt fel om ponnyn eller hästen har ett humör som gör att den inte kan användas för tänkt ändamål, men i praktiken är det oerhört svårt att få rätt här. Råden blir att undersöka noga innan köp och att skriva ett bra kontrakt där det i vart fall står att syftet med köpet är att barnbarnen ska kunna rida och hantera hästen/ponnyn själva. Har Ni undersökt noga och ett bra kontrakt kan Ni få rätt i en process, men man måste minnas att det är svårt att få rätt.

/Advokat Eva Johansson

Scroll to top