3 maj, 2018
Hippson Kommentarer inaktiverade för HIPPSON Nr 1, 2018 – Hur länge kan jag vänta med att reklamera hästen jag inte är nöjd med?

HIPPSON Nr 1, 2018 – Hur länge kan jag vänta med att reklamera hästen jag inte är nöjd med?

 

Hur länge kan jag vänta med att reklamera hästen jag inte är nöjd med?

När Du köper häst av någon som driver hästföretag är Du som köpare mer skyddad eftersom det är konsumentköplagen som ska användas i händelse av tvist. Trots att Du är mer skyddad än om Du köper av en privatperson finns det några saker Du bör göra innan Du köper en häst, allt för att undvika att hamna i en framtida tvist.

  • Undersök så att säljaren verkligen har ett företag, lättast genom att kontrollera på internet t.ex. www.allabolag.se, se till att det finns F-skattsedel och att företaget är registrerat för moms.
  • Googla säljarens namn så ser Du om tidigare kunder varit i huvudsak nöjda eller inte. Tänk på att en enstaka missnöjd köpare inte betyder att Du ska avstå från affären, men om det är många som varit missnöjda bör Du tänka över köpet noga.
  • Kräv ett skriftligt kontrakt där säljare, köpare och häst framgår, samt hästens pris och att konsumentköplagen ska tillämpas. Där bör även stå vilken utbildningsståndpunkt hästen har samt hur det är tänkt att den ska användas i framtiden. Om det lämnas några garantier ska dessa finnas med i kontraktet.
  • Gör en ordentlig besiktning av hästen före köpet och var själv närvarande vid denna. Följande tumregler gäller: För hästar i prisklassen upp till 50 000 kronor räcker en ”gårdsbesiktning”, för hästar mellan 50 000 och 100 000 kronor bör man göra en ”klinikbesiktning” och för hästar över 100 000 kronor bör besiktningen kompletteras med röntgen.
  • Provrid gärna hästen flera gånger och filma provridningen.
  • Undersök hästens tävlingsresultat i TDB och om hästen ska användas för avel titta på BLUP för att se hur ev. tidigare avkommor blivit bedömda och hur hästen själv har gjort ifrån sig vid ev. premieringar, kvalité osv.
  • Acceptera INTE bytesrätt på hästen. Bytesrätt är något som många hästhandlare erbjuder och som är ett recept för att få en tvist om Du inte är nöjd med hästen. Hur ska Ni avgöra om den erbjudna byteshästen är likvärdig med den häst Du först köpte? Vad händer om byteshästen är billigare? Behöver Du köpa en häst till för att få ”tillbaka” mellanskillnaden eller hur hanteras detta? Vem avgör om byteshästen är ”bra nog” och passar köparen? Nej, detta är för många frågor och för få svar, så rådet är att INTE acceptera detta.
  • Betala inte hästen i förskott; byt häst mot pengar.
  • Avtala om när risken för hästen övergår från säljaren till köparen. Enligt lag är det när sista hoven lämnar marken för att landa på transportens lem, men detta är svårt att tillämpa i praktiken då det händer att hästar kastar sig ur transporten eller skadar sig under lastning. Mitt råd är att om säljaren levererar hästen ska risken övergå när samtliga 4 hovar finns på marken hos köparen och om köparen hämtar hästen övergår risken när hästen är lastad och baklemmen stängd och låst.
  • Se till att föra över säljarens försäkring på Dig som köpare så att Du slipper full karenstid och håll hästen försäkrad för inköpspriset i vart fall första året, det är då det är störst risk att något händer.
Scroll to top