Nyheter

24 januari, 2020

Ny biträdande jurist – Nuhi

Namn och titel:
Nuhi Kalici, jur.kand

Utbildning:
Juristprogrammet vid Lunds universitet 2010-2014.

Tidigare jobb:
Har tidigare arbetat för Juristbyrån/Familjens Jurist/Juristbyrån Linné i nästan 6 års tid. Har specifikt arbetat med den ekonomiska familjerätten. Började mitt nya äventyr hos Centrumadvokaterna den 1 december 2019.

Vad är roligast med ditt arbete?
Variation av typer av ärenden samt fantastiska kollegor!

Vad gör du på fritiden?
Spenderar mycket tid med min fru och familj, lektider med systerdottern Elsa samt mycket träning och matcher med fotbollslaget Flygsfors/Gadderås IF.

Har Du någon favorit bland de olika typerna av mål?
Brottmål!

 

24 januari, 2020

Advokat Eva Johansson, specialist på hästjuridik

Har du hamnat i tvist gällande en häst? Advokat Eva Johansson är specialist inom hästjuridik.

19 december, 2019

5 tips att tänka på under julhandeln och mellandagsrean

It’s the most wonderful time of the year: julafton och julledighet hägrar i horisonten, men med detta kommer också stressen av julhandeln. För att minska stressen över att råka köpa fel sak till den avlägsne farbrodern, eller köpa en tröja till tonåringen i fel färg, kommer här Centrumadvokaternas fem tips att ha med sig under julhandeln samt den efterföljande mellandagsrean.

  1. Fråga alltid i butiken om öppet köp gäller för varan, om Du är orolig för att gåvomottagaren inte kommer bli nöjd med det Du valt ut. Det är nämligen butikerna själva som sätter villkoren för öppet köp, och det är Du som konsument som måste hålla koll på vad som gäller när Du köper varan. Ibland kan det vara så att butiken tillämpar bytesrätt istället för öppet köp. Fråga även vilket datum varan senast måste returneras så det inte blir några missförstånd.

 

  1. Spara alltid kvittot! Kvittot är Ditt bevis på att Du genomfört köpet, och utan ett kvitto kan det bli mycket svårt att få lämna tillbaka varan. Om villkoren för köpet inte framkommer av kvittot kan Du även be säljaren att skriva ner exakt vad som gäller.

 

  1. Ska en vara lämnas tillbaka måste Du se till att den är i samma skick som när den köptes. Förpackningar bör öppnas försiktigt. Låt prislappar m.m. sitta kvar. Är varan plomberad bör Du inte öppna den överhuvudtaget, för att vara på den säkra sidan. Butikerna har rätt att vägra ett återlämnande om varan inte är i sådant skick att den kan sättas ut till försäljning på nytt!

 

  1. Om du köper varor på Internet eller via telefon gäller lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Det viktigaste för Dig att veta angående distansavtalslagen är att om Du ångrar köpet inom 14 dagar från det datum då distansköpeavtalet slöts, har du rätt att få pengarna tillbaka.

 

  1. När du handlar på mellandagsrean gäller samma regler som när du köper varor till ordinarie pris. Det är alltså butikerna själva som sätter villkoren gällande Din rätt att byta eller få pengarna tillbaka för det fall Du inte skulle vara nöjd med Ditt inköp.

 

Vi hoppas att vi kunnat vara behjälpliga i att tillvarata Din rätt som konsument i julrushen. Om Du råkat i trubbel, eller är osäker på Dina rättigheter, är Du välkommen att kontakta oss så ska vi försöka reda ut det tillsammans.

Ett sista tips: STÅ PÅ DIG! Vissa affärer försöker ibland kringgå faktumet att Du har rätt till pengarna tillbaka om det finns fel i en vara som Du köpt med riktiga pengar (alltså inte presentkort eller dylikt). Du erbjuds istället ett tillgodo-kort eller presentkort i butiken. Detta är en inskränkning av Dina rättigheter som konsument, eftersom konsumenten alltid har rätt till pengarna tillbaka vid fel i vara. Upplys butiken om detta, och stå på dig!

Med det vill vi på Centrumadvokaterna önska en god julhelg, och ett riktigt gott nytt år!

 

//Biträdande jurist Alexandra Nekrassova

9 december, 2019

Korrekt rad från quiz på julmarknaderna

Frågorna och svaren på våra kryssfrågor från julskyltningen den 1 december i både Olofström och Växjö

 

Fråga 1

Karin och Anna var goda vänner som för tre år sedan flyttade ihop i Karins stora lägenhet för att spara pengar på hyra. Nu har de blivit ovänner och flyttat isär. Vad gäller nu ? Har Anna rätt till hälften av lägenhetens värde?

A. Ja, om man levt i samma bostad i mer än 6 månader anses man vara sambo och ska göra en bodelning enligt

B. Nej, lagen gör skillnad på att vara vänner som bor ihop och att sammanleva i ett romantiskt förhållande.

C. Nej, eftersom Karin står som ensam köpare på köpekontraktet.

 

Rätt svar: B. Lagen gör skillnad på att vara vänner som bor ihop och att sammanleva i ett romantiskt förhållande.

Frågan var menad att påvisa skillnaden mellan att vara sambo och att vara sammanboende. För att anses vara sambo i lagens ögon måste man sammanleva ”under äktenskapslika förhållanden” – och det kan man nog inte påstå att två vänner som bor tillsammans gör. Då spelar det ingen roll om man levt tillsammans i mer än 6 månader, eftersom man inte sammanlevt under de äktenskapslika förhållanden som lagen kräver för att en bodelning enligt sambolagen ska bli aktuell.

Detta var en lurig fråga, och många tävlande valde alternativ C, vilket beroende på situationen också hade kunnat vara korrekt. Här får vi se till hur frågan är formulerad, och det som är avgörande är om Karin och Anna anses vara sambor i lagens mening, eller inte. Om man är sambo spelar det dock ingen roll vem som står som köpare på kontraktet – om man köpt fastigheten för gemensamt bruk ska den anses vara samboegendom, och därmed ingå i en bodelning.

 

Fråga 2

Bertil skriver över sin sommarstuga på sin dotter Emma genom att upprätta ett gåvobrev där det står att stugan är Emmas enskilda egendom. Efter några år gifter sig Emma och Karl och de upprättar inget äktenskapsförord. Nu ska de skiljas, har Karl då rätt till hälften av sommarstugans värde i bodelningen?

A. Nej, villkoret i gåvobrevet om att stugan är enskild egendom gäller och stugan ska därför inte tas upp i

B. Ja, eftersom Emma äger stugan och all egendom ska delas upp mellan makarna i en

C. Ja, gåvobrevet gäller inte mot Karl eftersom han och Emma inte var gifta vid gåvotillfället.

 

Rätt svar: A. Villkoret i gåvobrevet om att stugan är enskild egendom gäller och stugan ska därför inte tas upp i bodelningen.

Här var vi också lite luriga. Syftet var att få den som tävlade att ifrågasätta om ett villkor i en gåva verkligen kan gälla gentemot en person som inte var involverad i gåvogivandet vid gåvotillfället. Det som gäller är att villkoret i gåvobrevet avser just egendomen som ges i gåva, och inte mot personer som senare kan komma att bli inblandade i en bodelning. Därför spelar det ingen roll om Karl och Emma redan hade varit gifta vid gåvotillfället, eller om de träffades och gifte sig senare. Inte heller spelar det någon roll om de hade upprättat ett äktenskapsförord sinsemellan, eftersom man inte kan ändra en villkorad gåva genom ett äktenskapsförord.

 

Fråga 3

Vilket av följande påståenden är felaktigt om testamente?

A. Påskriften av testamentet måste bevittnas av två utomstående personer.

B. Om man inte haft kontakt med en av bröstarvingarna (barnet) på minst 7 år, kan man göra sina barn arvlösa om det finns goda skäl.

C. Om man har testamenterat till sin make och genomgår en skilsmässa innan testamentet träder i kraft, kan man jämka testamentet så att exmaken inte ärver.

 

Rätt svar: B. Om man har goda skäl, till exempel om man inte haft kontakt med sina bröstarvingar (sina barn) på 7 år, kan man göra dem arvlösa.

Svensk lag omöjliggör det som hotas med i amerikanska filmer – man kan inte göra sina barn helt arvlösa. Ens bröstarvinge har alltid rätt till det som kallas laglott, och den utgörs av en fjärdedel av kvarlåtenskapen. Om man till exempel har 1 000 000 i dödsboet, som man innan sin bortgång valt att testamentera bort till Röda Korset, har ens barn rätt till 25% av arvet, förutsatt att det inte finns några andra bröstarvingar, och att barnet åberopar sin rätt till laglotten genom att klandra testamentet i domstol.

Det enda sättet att göra så att ens barn inte ärver ett öre, är att göra sig av med allt man äger innan man går bort, eller att dödsboet har fler skulder än tillgångar. Då finns det ju inget arv att utfå.

25 november, 2019

Praktikant Samuel

Mitt namn är Samuel Lindblad och jag är praktikant här på Centrumadvokaterna under ett antal veckor framöver. I skrivande stund har jag studerat juridik på Lunds universitet i drygt 4 år och planerar att ta examen till sommaren 2020. Det jag finner roligast med juridiken är den breda kunskapsbas man får genom att råka på något nytt nästintill varje dag. Mina förväntningar på mitt framtida arbetsliv är att jag har varierande arbetsuppgifter och att jag ständigt utvecklas.

Under mina år i Lund har jag varit väldigt delaktig i de möjligheter som studentlivet erbjuder. Som nyinflyttad till Växjö har jag dock lagt mina fritidsintressen på hyllan ett tag framöver för att dona i min nyanskaffade lägenhet. När jag finner tid så har jag inget emot att testa på nya aktiviteter eller att umgås med vänner. I annat fall kan ni säkert träffa på mig löpandes runt Växjösjön.

 

// Juriststudent Samuel Lindblad

22 november, 2019

Julskyltning 1 december

Den 1 december är det dags för julskyltning både i Olofström och Växjö. Vi är självklart med!

Olofström

På julskyltningen i Olofström hittar ni oss utanför vårt egna kontor på Östra Storgatan 27. Julskyltningen håller igång mellan klockan 16-19.

Här kommer både jurister och advokater vara på plats för 15 minuter gratis juridisk rådgivning

Fiskedamm för alla barn

Quiz för vuxna – med chans att vinna 1 timmes juridisk rådgivning!

Vi bjuder på glögg och pepparkakor! Välkomna!

 

Växjö

På julskyltningen i Växjö hittar ni oss på Storgatan, precis innan Espresso House. Julskyltningen håller igång mellan kl 12-18.

Fiskedamm för barn

Quiz för vuxna – Tre personer vinner 45 minuters kostnadsfri juridisk rådgivning

Vi bjuder på glögg och pepparkakor! Välkomna!

Scroll to top