Bröstarvingar har enligt lag alltid har rätt till sin laglott. En förälder har således inte möjlighet att fullt ut göra sitt barn arvlös genom testamente tack vare laglottsskyddet, eftersom barnet har rätt att begära jämkning av testamentet för att få ut sin laglott. Detta hindrar emellertid inte att du som arvlåtare från att under din livstid förbruka din egendom genom att exempelvis ge bort gåvor. Om du som arvlåtare har gett en gåva där syftet är att likställa med ett testamente, kan dock gåvan jämkas precis som ett testamente.

Det förstärkta laglottsskyddet, enligt 7 kap 4 § Ärvdabalken, har till syfte att förhindra att du som arvlåtare kringgår reglerna om laglottskyddet genom att ge bort gåvor som är att likställa med testamente och därmed inskränka bröstarvinges laglott. Gåvotagare som erhållit en gåva kan därför bli tvungen att återbära d.v.s. ge tillbaka delar av eller hela gåvan som man erhållit till övriga bröstarvingar vars laglott blivit kränkt. Om egendomen inte finns kvar kan gåvotagaren behöva utge ersättning till övriga bröstarvingar. Om bröstarvinge önskar påtala det förstärkta laglottsskyddet måste det först göras vid bouppteckning efter den avlidne föräldern för att därefter lämna in en stämningsansökan inom ett år från det att bouppteckningen är avslutad.

Om t.ex. gåvogivare på dödsbädden ger en gåva som överstiger mer än hälften av sin nettoförmögenhet till någon kan det innebära att bröstarvingarnas rätt till laglott kränks eftersom gåvan ges med anledning av dödsfall och för att förberedda sin succession.

Ett annat exempel är att om gåvogivare vid gåvotillfället uppställt olika villkor som exempelvis överlåtelseförbud eller att gåvogivare ska ha nyttjanderätt till egendom fram till dödsfallet. Dessa villkor ger gåvogivaren fortsatt inflytande över egendomen fram till dennes död vilket innebär att gåvogivaren förberedes sin succession.

Ett sista exempel är när det förstärkta laglottsskyddet kan aktualiseras är om makar gör en bodelning som innebär att en make/maka överför alla sina tillgångar under pågående äktenskap med avsikten att hans/hennes barn från tidigare förhållande (s.k. särkullbarnen) inte ska få något arv.

Nuhi Kalici

Bild: Pexels