Nu är det sommar och nu är vi ute mer i naturen och under längre stunder. De flesta av oss är mer måna om naturen och att man har fint och städat runtomkring sig. Men nedskräpning är tyvärr ett vanligt problem som uppmärksammas mer under sommaren.

Får man nedskräpa? Svaret är kort och enkelt – ett nej.

Men om man gör det, vad får man för straff?

För att man ska bli straffad för nedskräpning så krävs att man medvetet eller genom grov oaktsamhet skräpat utomhus på en plats där allmänhet har insyn eller tillträd. Att man alltså gör något som typiskt sett anses utgör ett hot för hälsa och miljö.

Så om man t.ex. kastar glas och andra engångsprodukter som inte kan brytas i naturen så riskerar man att bli straffad för det. Ett annat exempel är att man inte städar efter sig när man lämnar stranden och det är fråga om saker som naturen inte kan hantera själv. Det behöver inte vara fråga om farliga saker, det räcker med att det är glas eller avfall som man lämnar efter sig för att det ska bli aktuellt med en straffrättslig nedskräpning.

Om nedskräpning sker flera gånger och i stora mängder så anses det vara mer allvarligare i lagens mening än att det sker vid ett enstaka tillfälle och i små mängder.

Om nedskräpning har varit mindre allvarlig så döms man för nedskräpningsförseelse och straffet blir penningböter. Men om nedskräpning däremot har varit mer omfattande så döms man för nedskräpning och straffet kan bli böter eller fängelse i högst ett år. Man kan också få ett föreläggande om att städa upp efter sig.

Det kan också bra att veta att även om man skräpar på sin tomt så kan man riskera att straffas för det, då i ett sådant fall är det utomhus och allmänheten har insyn dit.

Slutligen ska det också lyftas fram att det kan bli fråga om nedskräpning om man lämnar föremål och annat på marken på en återvinningscentral. Man ska slänga sakerna på en korrekt plats även på återvinningscentralen.

Ta hand om naturen, njut av den och det fina sommarvädret i år!

Vi på Centrumadvokaterna önskar er en riktigt härlig sommar!

//Advokat Saja Bseiso