Skuldsanering: vad innebär det?
En skuldsanering innebär att man som gäldenär (gäldenär: den som ska betala) betalar en del av sina skulder under några år. Resten slipper han eller hon betala, dvs. befrias från ansvar att betala skulden. Man lever på en mininivå (existensminimum) under en viss period efter att skuldsaneringen beviljats. Tanken med skuldsanering är att en skuldsatt får en chans att lösa sina ekonomiska problem. Dessutom får borgenärerna, de som ska ha betalt, i normalfallet en del av sina fordringar betalda.

Det vanliga är att den skuldsatta lever på existensminimum under fem års tid med skuldsanering. En lösning för skuldsatta personer där det är utsiktslöst att man kan betala tillbaka sina skulder. Man kan på detta sätt undslippa att betala för väldigt stora lån man tagit, och när man har hamnat i ett utsiktslöst svårt ekonomiskt läge. Att leva på existensminimum, eller lägsta skäliga levnadsnivå, är inte heller enkelt. Men det kan vara en lösning, då stora lån och många lån redan kan medföra en väldigt ansträngd ekonomi. För den som är borgenär innebär en skuldsanering att skulden skrivs ner och att man inte får betalt för hela sitt krav. Detta beslut kan man som borgenär också överklaga.

Krav för att få beviljat skuldsanering
Du måste uppfylla några villkor för att få skuldsanering (Källa: Kronofogdemyndigheten):

  • Du är så skuldsatt att du inte på något sätt kan betala dina skulder på många år.
  • Skuldsaneringen är rimlig med hänsyn till dina personliga och ekonomiska förhållanden.
  • Du har dina huvudsakliga intressen i Sverige. Med det menas till exempel att du bor, arbetar eller har dina skulder i Sverige.
  • För dig som driver näringsverksamhet ska ekonomin i företaget vara enkel att utreda.
  • Du får inte ha ett näringsförbud i dag.

Är en skuldsanering rimlig?
Kronofogdemyndigheten, KFM, gör också en helhetsbedömning av personliga och ekonomiska förhållanden för att avgöra om en skuldsanering är rimlig. KFM tittar på hela situationen och särskilt på tre områden:

  • Hur och varför dina skulder har uppkommit.
  • Att du har gjort vad du kan för att betala dina skulder.

Kvalificerad insolvens och en helhetsbedömning i det enskilda fallet
Enligt 7 § skuldsaneringslag krävs att man som gäldenär är s.k. kvalificerat insolvent. Skuldsanering får beviljas om gäldenären inte rätteligen kan betala sina skulder och denna oförmåga med hänsyn till samtliga omständigheter kan antas bestå under överskådlig tid (detta är benämnt som kvalificerad insolvens).

Kronofogden tar i slutändan beslut om det är skäligt att bevilja skuldsanering med hänsyn till en helhetsbedömning kring ekonomiska och personliga förhållanden. KFM:s utredning utmynnar i ett beslut om skuldsaneringen är rimlig. Detta kan sedan överklagas till tingsrätt om man är missnöjd. Det händer att tingsrätten ändrar dessa beslut ibland. I slutändan blir Kronofogdemyndighetens, och om det överklagas, tingsrättens skälighetsbedömningar avgörande.

Kontakta oss
Ni är välkomna att kontakta oss på Centrumadvokaterna om Ni vill ha hjälp av en jurist eller advokat på advokatbyrå med att upprätta en ansökan för skuldsanering. Då det inte alltid är enkelt att få beviljat skuldsanering trots stora skulder, tittar vi på de lagliga förutsättningarna för att få en skuldsanering beviljad. Ni är likaså välkomna att kontakta oss om Ni vill överklaga ett beslut om skuldsanering till tingsrätten eller begära omprövning hos Kronofogdemyndigheten. Även här biträder vi Er.

Advokat Nuhi Kalici

Bild: Pexels