Vi kommer ofta i kontakt med klienter som har fått bekymmer med personer som de på ett eller annat sätt har gjort affärer med. Det kan exempelvis vara att man har sålt något som man inte har fått betalt för eller att man har köpt något som har visat sig vara felaktigt. Det kan exempelvis också vara så att personen har anlitat en hantverkare som har gjort ett dåligt arbete, eller inte slutfört ett påbörjat arbete.

Oavsett vilken typ av affär man har haft med sin motpart aktualiseras ofta frågan om motparten har några pengar att betala ett ställt krav med. Har motparten stora skulder och inga pengar att betala med är utsikterna att få betalt ofta väldigt små, även om du har rätt i sak.

Väldigt få personer känner till att vem som helst kan ringa till Kronofogden och be om ett aktuellt skuldsaldo på en person eller ett företag. Detta rekommenderar vi alla att göra i förväg innan man gör affärer med någon. Har du inte uppgift om personnummer eller organisationsnummer går det att söka fram på olika söksidor där man kan skaffa gratis inloggning. Om du vet namn och adress på personen du ska göra affärer med kan du fråga Skatteverket efter personnumret.

Skatteverket kan också svara på frågor om ett företag är registrerat för F-skatt, moms och som arbetsgivare. Denna information ser du också på allabolag.se där du också hittar information om styrelse och informationen där uppdateras skyndsamt vid ev. likvidation eller konkurs.

Förutom att kontrollera skuldsaldo i förväg är det också bra att googla företag då man ofta kan hitta recensioner. Detta är såklart ingen sanning, men ger förvånansvärt ofta en bra vägledning. Ska du göra affärer med någon via sociala medier är det också bra att söka på personen eller företaget på Facebook. Då kan du se om personen har väldigt många annonser ute till försäljning eller om någon har varnat för personen i någon grupp.

Det går inte att förebygg alla problem men man kan försöka bädda för så goda förutsättningar som möjligt och att kolla upp motparten i förväg är något vi verkligen rekommenderar och som vi har märkt att väldigt få personer gör.