Betalningspåminnelse är det precis som det låter, en påminnelse om betalning. Det kan vara en betalning av en faktura eller någon annan skuld.

En betalningspåminnelse skickas efter att sista dag för betalningen har passerats, d.v.s. efter förfallodagen på fakturan och man blir normalt skyldig att betala en påminnelseavgift om 60 kronor. I vissa fall kan man även blir skyldig att betala dröjsmålsränta, d.v.s. ränta på fakturabeloppet för att man varit sen med betalningen av fakturan.

Betalningspåminnelser ser olika ut. Det finns alltså inte en färdig mall som alla företag använder men betalningspåminnelse måste innehålla vissa uppgifter. Företaget ska nämligen specificera uppgifterna i påminnelsen. Det ska stå vilken faktura som har förfallit till betalning, när fakturan har förfallit och fakturabeloppet. I betalningspåminnelsen anges även om du ska betala en avgift och dröjsmålsränta. Företaget skriver i så fall ett nytt totalt belopp som måste vara betalad inom en viss tidsfrist. Om företaget inte skickar flera påminnelser ska det också framgå av påminnelsen och i så fall ska det även informeras om att fakturan lämnas vidare till ett inkassoföretag för det fall att betalningen inte sker enligt påminnelsen.

Om man betalar enligt påminnelse så har man då reglerat sin skuld eller faktura och det händer inget mer. Men om man inte gör det så skickas fakturan för indrivning först genom ett inkassoföretag och sen via Kronofogden. I de här fallen blir fakturabeloppet större eftersom det tilläggs ytterligare avgifter och man riskerar att få en betalningsanmärkning.

Det har dock nu blivit vanligt att vissa företag, t.ex. Klarna, skickar en notis via sin app om att man har en faktura som förfaller till betalning om t.ex. 2 dagar. Detta är inte att betrakta som en formell betalningspåminnelse enligt ovan. Det är en tjänst som syftar till att påminna dig om att du har en faktura som måste betalas senast 2 dagar. Det är ett sätt som hjälper både dig och företaget att undvika formella betalningspåminnelser.

Så sammanfattningsvis är betalningspåminnelse en påminnelse om betalning av en faktura som borde ha blivit betald. En påminnelse som kostar normalt 60 kronor och i vissa fall mer än så på grund av dröjsmålsränta. Läs noga igenom betalningspåminnelser så att du betalar på ett korrekt sätt för att undvika ytterligare rättsliga konsekvenser. Men det bästa sättet att undvika påminnelser är det att betala i tid!

//Advokat Saja Bseiso

Foto Karolina Grabowska,  Pexels