Är ni sambo och bor i ett hus och bara en av er står på lagfarten? Är du orolig att din sambo som står på lagfarten säljer eller pantsätter fastigheten utan din kännedom?

Om du svarar ja på dessa frågor så behöver ni göra en anmälan hos Lantmäteriet om att den fastighet som ni bor i utgör er gemensam bostad. Genom denna anmälan skapas en anteckning i fastighetsregistret om att den aktuella fastigheten är en gemsamma bostad och någon försäljning eller pantsättning av fastigheten kommer inte att gå igenom utan samtycke från er båda.

Denna anmälan ger också indikation för en tredje person på att ni är sambo och att sambolagen ska gälla vid bodelning mellan er eller vid eventuella framtida tvister om bostaden, om ni inte genom ett samboavtal har avtalat bort sambolagens regler om bodelning.

Anmälan ska vara skriftlig och undertecknad av er båda. Underskriften behöver inte bevittnas. Anmälan ska skickas till Lantmäteriets fastighetsinskrivning.

Slutligen behöver ni också veta att anteckning i fastighetsregistret görs utan särskild materiell prövning, d.v.s. Lantmäteriet gör inte någon prövning av anmälans riktighet. Denna anteckning kan också raderas på begäran av båda sambon eller när ena sambo visar att den andra inte längre är folkbokförd på fastigheten.

// Jur. Kand. Saja Bseiso

Foto: Kindel Media | Pexels