Till att börja med får jag gratulera till det stundande bröllopet! I all glädjeyra finns det dock anledning att tänka efter vad som komma skall och hur ni ska agera för att få som ni vill om allt inte går som ni tänkt. Det kan kännas trist men kan spara er mycket lidande för det fall olyckan skulle vara framme.

Vad innebär en förlovning? Det innebär inte sig att ni ärver varandra om någon av er går bort eller att ni har rätt att dela på hälften av allt ni äger tillsammans genom bodelning. En förlovning är endast ett löfte om att ni ska ingå ett giftermål för att sedan kunna åtnjuta alla fördelar det innebär. Skulle en av er går bort ärver därför inte varandra – om ni inte skrivit ett inbördes testamente. Vidare, om ni  avbryter förlovningen och går skilda vägar frivilligt tar var och en sitt. Jag misstänker att ni inte tänkt på detta.

Likaså bör ni som nyförlovade tänka på hur ni vill ha det för det när äktenskapet upplöses, genom att en av er går bort eller att ni skiljs åt då ni tröttnat på varandra. Det är bättre diskutera dessa saker nu när ni är överens! För det fall att ni önskar ta undan någon del av egendom från en eventuell bodelning går det att göra den enskild genom äktenskapsförord. Likaså vill ni kanske säkerställa att om den ena går bort att den andre ska kunna bo kvar i det gemensamma huset? Det senare är först och främst aktuellt om någon av er har barn från tidigare förhållande.

Det finns olika lösningar på dessa frågor. Men kom ihåg – har ni inte funderat över vilka frågor som ska besvaras – kan lösningen inte ges.

Återkom med frågor!

Centrumadvokaterna