Inför julhelgen är många av oss i full fart med att lyckas jaga rätt på de sista klapparna. Här nedan följer Centrumadvokaternas 5 tips att ha med sig under julhandeln samt den efterföljande mellandagsrean

  1. Fråga alltid i butiken om öppet köp gäller för varan. Det är upp till butikerna själva att sätta villkoren och det är Du som konsument som måste hålla koll på vad som gäller när Du köper varan. Ibland kan det vara så att butiken tillämpar bytesrätt istället för en vanligt öppet köp. Fråga även vilket datum varan senast måste returneras så det inte blir några missförstånd.
  2. Spara alltid kvittot! Om villkoren för köpet inte står på kvittot bör Du be säljaren att skriva ner exakt vad som gäller.
  3. Ska en vara lämnas tillbaka måste Du även se till att den är i samma skick som när den köptes. Förpackningar bör öppnas försiktigt och låt prislappar m.m. sitta kvar. Är varan plomberad bör Du inte öppna den överhuvudtaget för att vara på den säkra sidan.
  4. När varor köps på distans gäller lagen om distansavtal och avtal utanför affärslokaler. Har Du exempelvis köpt något via telefon, internet eller postorder och vill ångra köpet inom 14 dagar har du rätt att få pengarna tillbaka.
  5. När du handlar på mellandagsrean gäller samma regler som när du köper varor till ordinarie pris. Det är alltså butikerna själva som sätter villkoren gällande Din rätt att byta eller få pengarna tillbaka för det fall Du inte skulle vara nöjd med Ditt inköp.