En frågeställning som ofta dyker upp är vad som händer med makarnas skulder i samband med skilsmässa. Här nedan följer därför en något förenklad redogörelse som tar sikte på just denna frågeställning.

Utgångspunkten i ett äktenskap är att man råder över sin egendom och svarar för sina egna skulder. När ett äktenskap upplöses ska egendomen fördelas genom en bodelning och i denna delningen ingår endast makarnas giftorättsgods. Detta innebär att om någon av makarna till exempel fått ärva egendom med föreskrift att det ska utgöra enskild egendom ska denna egendom inte heller ingå i delningen.

 

I ett äktenskap brukar man säga att makarna har så kallad giftorätt i varandras egendom. Detta innebär att makarna har rätt att vid en bodelning få hälften av värdet av de sammanlagda tillgångarna i boet. Detta gäller dock först efter det att makarna räkna av sina respektive skulder.

Man får vid en bodelning avräkna sina skulder mot sitt giftorättsgods. Om ena maken har en skuld som hänförs sig till dennes enskilda egendom ska skulden dock i första hand avräknas mot den enskilda egendomen och inte mot giftorättsgodset.

Skulle det vara så att  giftorättsgodset för den ena maken inte räcker för att täcka skulderna sätts nettobehållningen för denne till noll. Detta resulterar i att den andra makens tillgångar är det enda som ska delas lika eftersom att övriga tillgångar i sin helhet har använts för att täcka skulderna.

Det eventuella överskott som blir kvar efter det att vardera makes skulder har avräknats utgör nettobehållningen. Värdet av nettobehållning ska läggas samman och delas lika mellan makarna.

Här följer för enkelhetens skull två exempel:

Exempel 1

Roland
Giftorättsgods: 50 000 kr
Skulder: 0 kr

Gunnel
Giftorättsgods: 400 000 kr
Skulder: 300 000 kr

Det som ska fördelas lika mellan makarna är 150 000 kr. Makarna har alltså rätt att få tillgångar motsvarande ett värde av 75 000 kr. Detta innebär att Gunnel ska överföra tillgångar till ett värde av 25 000 kr till Roland.

Exempel 2

Roland
Giftorättsgods: 50 000 kr
Skulder: 10 000 kr

Gunnel
Giftorättsgods: 100 000 kr
Skulder: 200 000 kr

Det som ska delas lika mellan makarna är 40 000 kr. Eftersom Gunnels skulder överstiger hennes tillgångar bestäms hennes nettotillgångar till 0 kr. De båda har således rätt att få tillgångar till ett värde av 20 000 kr. Detta betyder att Roland ska överföra tillgångar till ett värde av 20 000 kr till Gunnel.